Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Xiao En (Epoch Times)

Хванати в корупция, китайските служители просто сменят работата

Дженг Шуджън държи снимка на внучката си, за която се твърди, че е починала от замърсено мляко на прах през 2009 г. Замесено в скандала длъжностно лице бе публично уволнено, но след уталожване на негативното внимание тихо му бе дадена друга длъжност.
Дженг Шуджън държи снимка на внучката си, за която се твърди, че е починала от замърсено мляко на прах през 2009 г. Замесено в скандала длъжностно лице бе публично уволнено, но след уталожване на негативното внимание тихо му бе дадена друга длъжност. (Фредерик Дж. Браун / AFP / Getty Images)

След насилствено разрушаване на къщи в окръг Ихуанг (Yihuang), провинция Джянши (Jianxi), отчаяни жители се самозапалват в знак на протест. Местният секретар на комунистическата партия и магистратът са отстранени от позиция - очевидно като начин за наказание за подтикването на местните жители до такива крайни и трагични действия. Не след дълго те са възстановени на постове другаде. Този модел се среща често из цял Китай. Наблюдатели го описват като корумпирана система, която се самозащитава.

На 2 декември, според официалния сайт на град Фуджоу (Fuzhou), провинция Джянгши (Jiangxi), двамата мъже са назначени на нови позиции: Чиу Джянгуо (Qiu Jianguo), бивш партиен секретар, е определен за директор на административния комитет за зонално икономическо развитие Джинчао (Jinchao) на гр. Фуджоу (Fuzhou), а магистратът Су Джянгуо (Su Jianguo) е назначен за директор на магистрална администрация.

Тримата самозапалили се жители не получават специално отношение. Единият умира от раните си, а другите двама са хоспитализирани. Чиу и Су организират изземването и разрушаването на къщите им.

В друг случай Бао Джункай (Bao Junkai) е отстранен от поста си като заместник-директор на отдела за надзор върху производството на храни на Генералната администрация за контрол на качеството, инспекция и карантина, след скандал със замърсено мляко на прах през 2008 г.

На 17 декември китайското издание Legal Daily съобщи, че Бао е бил назначен за директор и партиен секретар на бюрото за входно-изходна инспекция и карантина на провинция Анхуей (Anhui).

В друг случай Уанг Чин (Wang Qin), партиен секретар, е отстранен, след като нарежда кървави репресии срещу протестиращи в окръг Уенган (Wengan), провинция Гуиджоу (Guizhou). Скоро обаче той е възстановен като заместник-директор на Бюрото по финанси на Чяннан (Qiannan) в същата провинция.

Такива истории са обичайни в Китай, където анти-корупционните стремежи често са породени от политически причини. Професор Шен Куи (Shen Kui) от Конституционния и административен център за правни изследвания към Пекинския университет, разглежда политиката за възстановяване на партийните служители на работа. Единствените две разпоредби, отнасящи се до проблема, не правят разграничение между корумпирани държавни служители и възстановявани по законни причини. Освен това няма надзор върху вземането на вътрешни решения от партията.

В публични изявления партийните служители наблягат на "политическата дисциплина", но когато кадрите нарушават изискванията на дисциплината, те просто са премествани на друга длъжност, твърдят критиците.

"Няма стандарти", поясни професор Шен Куи за Legal Daily. "Обичайните преназначения са изцяло смесени с необичайните преназначения на длъжностни лица. Трудно е за обществеността да ги разграничи", каза той, добавяйки, че партията не се разглежда като надеждна от повечето хора.

Джу Лиджя (Zhu Lijia), професор в Китайската академия по управление, заяви пред Legal Weekly, че "в съвременните демократични системи политическият живот на отстранено длъжностно лице реално е приключил. Шансът за преназначаване клони към нула, защото е много трудно да се спечели отново доверието от страна на обществеността."

Мао Джаохуей (Мао Zhaohui), директор на Института за антикорупционна и публична политика към Народния университет на Китай, коментира пред радио Sound of Hope, че подходът на възстановяване на корумпирани служители заменя наказанието. "Това дори се е превърнало в защитен чадър за някои корумпирани служители и физически лица", посочи той.

По думите му преместването на държавните служители встрани от светлината на прожекторите, след като са извършили престъпление, и последващото им тихо възстановяване на друга длъжност няколко месеца по-късно, е като платен отпуск.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!