Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ю Tang, ChinaUncensored

Избухващи компютърни столове в Китай

Известни със своето ниско качество, китайските стоки могат да са дори много опасни. Какъвто е случаят с избухналия стол на г-ца Лиу (Liu) от Шямен, Фуджян (Xiamen, Fujian)....


Г-ца Лиу седяла пред компютъра си, когато нейният стол внезапно избухнал. 24-годишната жена претърпяла ужасни наранявания на долната част на тялото си от дебели железни пружини и винтове, а долната част на корема и влагалището й са били пронизани от стоманен прът.

Малкият брат на г-ца Лиу, Шяо, с избухналия стол.
Малкият брат на г-ца Лиу, Шяо, с избухналия стол. (Скрийншот)
След като новината се разпространява в интернет, много офис работници бързо сменят столовете си с обикновени. (Screenshot от Dongnan Daily News)

Според Daily News Dongnan, лекарите в болницата в Джонгшан (Zhongshan) са отстранили над 20 парчета стомана от тялото й.

Нейният брат, Лие Шяо, си припомня ужасния инцидент: около 9:45 ч. сестра му току-що взела душ и седнала пред компютъра, за да изсуши косата си със сушоар. След по-малко от 30 секунди столът й експлодирал. Сестрата прошепнала само, "Боли, боли ..." и загубила съзнание.

Лиу Шао продължава: "Експлозията бе толкова мощна, че стопи екрана на компютъра. За щастие, стоманеният прът не е отишъл твърде дълбоко в тялото й, в противен случай щеше да е фатално!"

Производителят не може да бъде открит

Столът е имал само стикер "Xingqiang" на един от краката си, но не е имало информация за производителя.

Съседите казали пред Daily News Dongnan,, че помислили, че е станала експлозия на газова печка. Един от съседите дори се обадил на телефона за спешни случаи, за да ги информира за експлозия на газова печка. Когато разбрали, че е било експлозия на стол,  станали още по-притеснени, защото имали стол от подобен тип.

Според Dongnan Daily News, лице от индустрията казало, че има три вида столове с въздушно повдигане в зависимост от това как се осъществява то: хидравлични, механични и газови. Повечето от евтините столове работят с газово повдигане. Но някои производители дори запълват столовете само с въздух под налягане, за да занижат разходите, и това най-вероятно е предизвикало експлозията.

Семейството на Лиу са казали пред китайските медии, че са открили магазина, от където са купили стола, но тъй като не са запазили касовата бележка не могат да потърсят правна компенсация за тази трагедия.

Повече случаи в миналото

Избухване на столове в Китай не е нещо ново и има редица съобщения за такива случаи:

1. На 20 април 2007 г. в обл. Дингхай (Dinghai), провинция Джеджянг (Zhejiang), е избухнал стола, на който е седяла г-жа Лу; пластмасови парчета, дървени трески и метални шайби са влезли в тялото й на дълбочина до 10 см.

2. На 26 ноември 2007 г. 68 годишен мъж е тежко ранен при подобни обстоятелства.

3. На 26 март 2008 г. столът пред компютъра на г-н Лин избухва изведнъж, докато Лин е стоял до него. Гърбът и ръцете на г-н Лин са били ранени, а 15 см стоманен прът е изстрелян към тавана на стаята.

4. На 14 януари 2009 г. в Джяозуо (Jiaozuo), провинция Шандонг, 14-годишно момче, Шяо Ганг (Xiao Gang, псевдоним) е било убито от експлозия на стол. Лекарите са казали пред медиите, че подобни експлозии са се случили три пъти същия месец.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!