Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Сима ПЕТРОВА. Epoch Times

Китай: Девет години затвор за четири статии в интернет

Китайският дисидент Чен Уей, трябва да излежи девет години в затвора – това е най-жестоката присъда за 2011 год. в Китай, срещу критик на режима.
Китайският дисидент Чен Уей, трябва да излежи девет години в затвора – това е най-жестоката присъда за 2011 год. в Китай, срещу критик на режима. Снимка: welt.de

Защитникът на човешки права Чен Уей, бе осъден на девет години затвор, заради това, че е търсил справедливост и е критикувал китайската съдебна система в интернет, съобщи немското издание Welt на 23 декември...



Изглежда че китайските власти предпочитат да произнасят ужасяващите присъди срещу дисидентите в периода около Рождество Христово. На 23 декември, народният съд на град Суйнин, намиращ се в югозападната част на страната, проведе кратък процес срещу защитника на човешки права Чен Уей.

Само за два часа и половина 42-годишният Чен Уейн бе осъден на девет години затвор за „подстрекателство към подривна дейност срещу държавната власт” със статията си в интернет. Това е най-жестоката присъда, произнесена срещу критик на управляващия комунистически режим през 2011 год.

„Присъдата бе произнесена твърде бързо. Процесът беше незаконен. Нямам думи, с които да опиша станалото. Бях шокиран”, - казва адвокат Чен Лян Сяодзюан. Според съобщение на китайската правозащитна организация China Human Rights Defenders (отдела в Хонг Конг), при извеждането му от съдебната зала, Чен е казал: „Аз съм невинен”.

През 2009 година, на 23 декември, за „подстрекателство към подривна дейност срещу държавната власт” бе осъден на 11 години затвор, лауреата на Нобелова награда Лио Шяобо. Дори тогава китайската съдебна система бе подложена на международна критика за провеждането на съдебен процес по това време на годината, когато подготовката за празника отвлича вниманието на световната общественост.

По данни на Amnesty International, в положението на Чен Уей са 130 активисти, адвокати и хора на изкуството, които полицията е похитила през февруари, тъй като са били заподозрени от власта в революционни намерения, наподобяващи „Жасминовата революция”. Докато повечето активисти за човешки права били освободени, задържаният на 20 февруари Чен бил формално арестуван на 28 март.

Чен бил обвинен в публикуването на статии в интернет на чуждестранен опозиционен портал от март 2009 год. до януари 2011 год., съобщава правозащитната организация  Human Rights in China. Сатиите са били озаглавени „Боледуването на системата и демокрацията и Конституцията като антидот” и „Капанът на хармоничното общество и липсата на равноправие”.

Очевидно е, че съдът е бил призван да проучи упоритите активисти за демокрация. Като студентски лидер, Чен е участвал в демократичните движения на площад Тянанмън през 1989 год. През май 1992 год., той е бил осъден на 5 години затвор за опита си да основе демократична партия.

Заедно със защитника за граждански права Лио Сянбин, той продължава своя мирен протест срещу еднопартийната система в Китай. Приятелят на Чен, Лио Сянбин, е бил осъден на 10 години затвор още през март 2010 год. за „подривна дейност” срещу държаваната власт.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!