Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Kan Zhong Guo

Защо Ян Зи отказал възнаграждението на царя?

Ян Зи отказва възнаграждението на цар Чи Джин Гонг.

Цар Чи Джин Гонг (Qi Jing Gong) изпратил Ян Зи (Yan Zi) да управлява Донге (Donge). Изненадващо, за три години Ян Зи придобил лоша слава и всички в царството научили за това...

Когато Чи Джин Гонг чул за репутацията на Ян Зи, той бил много недоволен. Повикал Ян Зи в двореца и го порицал, "Мислех те за способен човек и не очаквах, че ще имаш проблеми при управлението на Донге. Затова избрах теб за тази работа. Сега чух, че в Донге е пълна бъркотия. Прибери се вкъщи и помисли върху това. Аз ще те накажа за стореното."

Така Чи Джин Гонг поискал Ян Зи да бъде уволнен.

Ян Зи осъзнал, че е разочаровал царя, но не се опитал да се оправдава, а само се извинил, "Знам своите грешки Ваше Величество. Моля Ви да ми дадете още един шанс. След три години моята добра репутация ще се разпространи из цялото царство. Ако не успея да постигна това, ще заплатя с живота си."

Като чу това цар Гонг решил, че няма да е добре ако не даде на Ян Зи още един шанс. Така, Ян Зи се върнал в Донге.

Три години по-късно, точно както Ян Зе обещал, всички го хвалели. Когато Ян Зи занесъл на Чи Джин Гонг данъчните регистри, царят бил много доволен. Той поздравил лично Ян Зи.

Чи Джин Гонг специално се срещнал с Ян Зи, за да го похвали за неговите постижения. Но когато царят поискал да възнагради Ян Зи за успехите, той отказал любезно.

Чи Джин Гонг бил изненадан и попитал за причината.

Ян Зи отвърнал: "По време на първите си три години в Донге аз засилих търговията и построих пътища. Придържах се стриктно към законите и успях да се отърва от крадците, поради което хулиганите не ме харесваха. Работих здраво и водех пестелив живот, затова мързеливите не ме харесваха. Бях честен при отсъждането на случаи и така не бях любимец на благородниците, богатите и влиятелните. Не съм се опитвал да угодя на хората около мен, затова и те не ме харесваха. Когато имах вземане-даване с високопоставени служители следвах съответния етикет, затова и те не ме харесваха. 

В резултат на всичко това нито хулиганите, нито мързеливите, нито благородниците ме одобряваха. Те сринаха репутацията ми извън двореца. Хората, с които работих в двореца пък сринаха репутацията ми вътре в двореца. След три години това се разпространи в цялото царство и дори Ваше величество научи за него, затова смених стария си начин на работа.

Започнах да управлявам внимателно района си. Вече не градях пътища и не насърчавах търговията. Не възнаграждавах хората за тяхната усърдна работа и скромен начин на живот. Спрях да наказвам хулиганите, крадците и мошениците. При разглеждането на съдебни случаи се вслушвах в мнението на богати и влиятелни хора. Така хулигани, крадци и благородници станаха доволни и ме хвалеха. Хората около мен също станаха щастливи, защото осъществявах всичките им желания и приемах подкупи. Събирах от народа по-високи данъци и ласкаех хората около Ваше Величество. Сега всички ме хвалят за моите успехи.

В миналото се опитвах да направя всичко, което е по силите ми, за да помогна на бедните, така че никой да не е гладен. Сега никой в Донге няма много спестявания и повече от половината от народа гладува. Това, което направих през първите три години, трябваше да бъде възнаградено, но Ваше Величество бе недоволно и искаше да ме накаже. Сега съм извършил сериозни нередности, но Вие ме приемате лично и ме поздравявате за постигнатото. Аз изглежда съм твърде бавен в проумяването на всичко това. Поради което желая да напусна поста си и нека някой друг, по-добродетелен да го поеме. При това положение, как бих могъл да приема Вашето възнаграждение?”

След което Ян Зи тържествено казал сбогом на царя и се приготвил да си тръгва.

Изненадан от чутото, Чи Джин Гонг се изправил бързо и казал: "Моля те да направиш всичко възможно да останеш и да продължиш да управляваш Донге. Аз няма да се намесвам вече."

Така цар Чи Джин Гонг разбрал колко добродетелен е Ян Зи и по-късно го направил премиер.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!