Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Лин Руй и Гари Пенси (Epoch Times)

Тайният курорт на китайските лидери

фото: the-journey-travel.com

Бейдайхe (Beidaihe) е тайният почивен курорт на топ-лидерите на Китайската комунистическа партия (ККП). Летните срещи, провеждани там, са мястото където се взимат почти всички стратегически решения на ККП и се изясняват вътрешни конфликти...

В статия на китайско-езичната версия на сайта на БиБиСи се съобщава, че скритият курорт Бейдайхе се намира на място, което не е достъпно за обществеността. "Зад охранителните бариери се намира луксозен курорт, забулен в гората, където плажовете са празни, а морето е синьо и чисто. Това е мястото, където лидерите на ККП почиват и се събират всяко лято, за да провеждат политически срещи и да взимат решения по основни въпроси."

Декемврийският брой на China Economic Weekly съобщава, че следите от превозните средства от изминалото лято вече ги няма. Някои от курортните сгради са все още охранявани, а други запечатани с дървени дъски.

Apple Daily (Хонг Конг) съобщи на 9 август, че след трагичната катастрофа на високоскоростните влакове в Уенджоу на 23 юли 2011 г. е било трудно да се открият членовете на Постоянния комитет на Политбюро. Докато Уен Джябао (Wen Jiabao) посети местопроизшествието, всички други членове са били в неизвестност в продължение на 16 дни.

Журналистът твърди, че "най-високопоставените лидери са били заминали за Бейдайхе и са прекратили официалните си дейности, за да се срещнат тайно и да обсъдят разпределението на властта през следващата година след 18-ия конгрес на партията."

Работна традиция

Бейдайхе е област в Чинхуангдао (Qinhuangdao),  провинция Хебей (Hebei), намираща се на около 300 км източно от Пекин. Тя е била известна почивна дестинация през последните години на династията Чинг (Qing). От 1953 г. насам лидерите на ККП извършват работната си дейност по "традиция" всяко лято в Бейдайхе. Държавни чиновници от различни нива на администрацията ходят там на почивка и възстановяване за около месец.

От дните на Мао Дзедун лидерите на ККП "работят" в Бейдайхе през горещото лято и поради тази причина много от местностите там биват ограничени за достъп от обществеността. След като Ху Джинтао става лидер през 2002 г., той обявява край на "работната традиция в Бейдайхе", но в действителност почивната традиция не е спирала.

От 17-ти до 30-ти август 1958 г. Политбюро на ККП провежда събрание в Бейдайхе, на което се взима решението да се постави желязото и стоманана в центъра на движението на Големия скок напред. Стартирана е нова вълна на "движението на народните комуни" в континентален Китай.

Последвалите успехи от домашните стоманолеярни довеждат до ужасяващ глад, за който никой от ​​висшите ешалони на ККП не поема отговорност.

Според China Economic Weekly, всяка сграда в Бейдайхе получава значителни държавни субсидии. Според приблизителното изчисление на базата на годишните оперативни разходи на всяка сграда, възлизащи на един милион юана ($150 хил. щ. д.), излиза, че за всичките сто сгради се изискват повече от 100 милиона юана годишно ($15.7 милиона щ. д.).

Манипулация на властта

Всеки път, когато размяната на властта е неизбежна, срещите в Бейдайхе стават още по-важни.

Лин Баохуа (Lin Baohua), коментатор за радио Свободна Азия, съобщи на 9 август, че "работната дейност през лятото" в Бейдайхе е всъщност "борбата за власт и влияние между централните лидери на ККП и особено на тези от по-старото поколение, които се опитват да упражняват политическо влияние. Някои по-възрастни държавни чиновници не притежават вече титли и нямат правото да присъстват на официални срещи, така че вместо това "работят" в Бейдайхе. Те присъстват на заседания и организират частни дискусии с цел да упражнят влиянието си."

Хонгконгското списание Dong Xiang твърди в своя септемврийски брой, че Бо Шилай (Bo Xilai) е големият губещ след тазгодишната лятна среща в Бейдайхе. По време на срещата "никой не е номинирал Бо Шилай. След вътрешно гласуване Бо Шилай е бил поставен на последно място с голяма разлика между него и човекът на предпоследно място."

На 6 август Boxun съобщи, че Джя Чинглин (Jia Qinglin), член на Постоянния съвет на Политбюро, е "предал своето право на кандидатура на своя приемник и на партийните секретари и управници на провинциално ниво, намиращи се под негово командване". Предполагаемата причина е връзата му с Лай Чангшинг (Lai Changxing), който наскоро беше екстрадиран в Китай от Канада, за да бъде изправен на съд с обвинения за корупция.

От този кратък поглед към тайната дейност на партията става ясно, че "забавление под слънцето" за лидерите на ККП може да означава "буреносно време" за обикновения китайски гражданин.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!