Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Zhang Hong, ChinaUncensored

Зачестяване на изтезанията с влияещи на мозъка вещества в Китай

Пекински адвокат на човешките права, г-н Дзин Гуангхонг (Jin Guanghong), бе освободен по-рано тази година, след като бе отвлечен от китайския комунистически режим 10 дни преди това.

Според уебсайта за човешки права Wqw2010 на 19 април трима преподаватели от университета Шямен (Xiamen) и по-младият брат на г-н Дзин са били информирани от китайските власти да отидат в Пекин, за да го приберат. Г-н Дзин не си спомня добре кога точно е бил отвлечен. Помни смътно как го наобикалят някакви хора, докато върви по улицата. После е затворен в център за задържания, а след това е изпратен в психиатрична клиника.

Дзин помни всичко допреди отвличането си, но периодът на задържането му се губи. Спомня си как е бит от някакви хора – може би пациенти в психиатрията; помни как е завързан за легло и как му поставят инжекции и го хранят насилствено чрез тръба през носа – все смътни спомени.

В първите дни след освобождаването му цялото тяло го боли и той търпи само течности, преди да премине към малки порции твърда храна. Минава време, преди да може да изминава много къси разстояния.

Комунистическият режим изтезава политически затворници с увреждащи нервната система лекарства от много години, но изглежда отчаяното му желание да се задържи за власт е довело до ескалирането на тези случаи по брой и бруталност.

От февруари тази година десетки адвокати на човешките права и правозащитни активисти са били отвлечени от комунистическите власти. Много китайски блогъри рискуват живота си в опити да протестират в мрежата, но не е лесно, когато си заключен в този най-голям ГУЛАГ в „съвременен Китай“.

Случаи на опитващи се да търсят справедливост правозащитни активисти и обикновени китайци,  които са били упоени след нелегалното им задържане от китайската полиция, стават все по-чести и открити през последните няколко години.

През 2009 г. жител на Гуандонг (Guandong), г-н Ху Джийонг (Hu Zhiyong), се опитал да търси справедливост за съпругата си, изнасилена от „монаси“ от известния храм Нанхуа (NanHua) в Гуандонг. Той обаче е бил насилствено отведен от дома си и вкаран в психиатрична клиника от местната полиция, държан на легло и инжектиран с неизвестно вещество. След инжекцията е бил накаран да изпие голям брой таблетки. Г-н Ху си припомня невероятната болка в гръдния кош веднага след приема на таблетките; ръцете му били извити против волята му, главата му сякаш щяла да експлодира, очите му били изскочили, а вратът му се вдървил, но съзнанието му все още било будно. Той неволно обикалял болничната стая дълго време, преди болката да се облекчи.

Съпругата на г-н Ху била изнасилена от един от старшите монаси от известния храм Нанхуа. Тя била екскурзовод и храмът предлагал стаи за нощувка на жени екскурзоводи.  Събудила се посред нощ от игумена, който нахълтал в стаята й и я изнасилил въпреки съпротивлението й.

Г-н Ху осъжда игумена в своя блог:

„Игуменът на храма Нанхуа, игумен Ши, е и вицепрезидент на Китайската народна политико-консултативна конференция на гр. Шаогуан (Shaoguan) и вицепрезидент на Будистката асоциация на провинция Гуандонг. Той извършва мръсни престъпления и вреди на невинни хора, но носи тези величествени титли…“

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!