Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Wang Lili/ Natashe Yang, Kan Zhong Guo

Да запазиш истинската китайска медицина в Хонконг - Част 2

Част 1

Истинската медицина скоро ще изчезне

„В наши дни медицината е холистична – не съвсем западна и не съвсем източна.“ Г-н Ю вярва, че правителството налага със сила развитието на западната медицина над китайската медицинска система: „Половината от преподаваното е китайска медицина, а другата половина – западна медицина. Впоследствие това ще унищожи традиционната китайска медицина. Ще имаме полу-китайска медицина. Тя само ще учи как да се приготвят билките или как да се изучават книгите, но без действителен клиничен опит. Тези, които наистина разбират заболяванията и са способни да ги излекуват, са малцина и са рядкост.“

Хонконгски лекар по китайска медицина, 1950 г.
Хонконгски лекар по китайска медицина, 1950 г. (снимка: Интернет)
Древният лекар Ли Шенджен и неговите билки.
Древният лекар Ли Шенджен и неговите билки. (картина ¦ Zhang Cuiying)

Наредбата влезе в сила през 1999 г. и подобно на Ю Хонг Чао (Yu Hong Chao) много практикуващи притежават огромно знание и умения, но не отговарят на заложените в нея  стандарти. Ето защо понякога учителят е само фигуриращ в списъците с практикуващи медицина, а учениците му са регистрирани медицински практиканти.  Според китайската медицинска регулаторна система „фигуриращ в списъците с практикуващи медицина“ не може да предостави документ за болнични или рецепта; статусът му е като на лицензиран болногледач. Г-н Ю е силно притеснен, че скоро традиционната китайска медицина ще изчезне завинаги и за съжаление 95% от населението не е наясно с това.

Според него „истинската медицина“ би трябвало да е както следва: „човек да има истински умения по китайска медицина; налице да е искрено желание за лечение на пациенти, както и откровеност за насочването на пациента към други практикуващи медицина, в случай на недостатъчни способности на лекуващия го“.

„Ако един практикуващ [китайска медицина] може да излекува 6 от 10 пациенти, той е първокласен медицински практикуващ. Ако не излекува николко или само един, той не знае как да лекува заболявания. Ако един лекар не може да лекува болести, какъв лекар е?“, пита г-н Ю.

„Например изпратих 10 пациенти при практикуващ и той излекува всички тях. Това е първокласен практикуващ китайска медицина. Състояние като анкилозиращия спондилит е нелечимо чрез западната медицина, но истинската китайска медицина може да помогне за подобряване на състоянието с над 80%“, добави той.

„Има много добри практикуващи китайска медицина, които за съжаление нямат сертификати и не могат да я практикуват.“ Г-н Ю изрази съжалението си да вижда много пациенти, които търсят истински лекар по китайска медицина навсякъде, но не успяват и са принудени да понасят различни последствия.

„Истинските практикуващи медицина“ имат за цел да спасяват хора, а не да печелят. На стената в клиниката на г-н Ю е ясно записана заръка от неговия учител: „С отстъпка или безплатно за бедните.“ Той посочи, че трябва да следва напътствията от учителя си, но същевременно изрази съжалението си от нравствения упадък на хората днес, когато някои дори не биха позвънили, за да благодарят за излекуваното им заболяване.

В служба на обществото

Според статистиката за 2010 г. Хонконг се нарежда десети в света по средна очаквана продължителност на живота. Според г-н Ю това се дължи на факта, че в Хонконг има истински практикуващи китайска медицина. Много други държави имат по-добри околна среда,  храна и въздух. Но не могат да се сравняват с Хонконг. По думите му, когато практикуващите китайска медицина изчезнат, продължителността на живота в Хонконг също ще намалее.

За да продължи хилядолетното наследство на древната китайска медицина, г-н Ю е основал Асоциация по опазване на древната китайска медицина, благотворителна организация с идеална цел. Той се надява да съхрани и предаде щафетата от 5000 години чиста китайска медицина.

По времето на създаване на асоциацията косата на г-н Ю е черна. Сега, само няколко години по-късно, косата му е посивяла. За възрастен медик ходенето по срещи и протестирането по улиците не е леко. Но един възрастен практикуващ китайска медицина не може да си стои у дома и да се радва на живота, защото трябва да разпространява новините и да служи на обществото.

За последните 10 години лекарят Ю винаги е пристъпвал напред, за да разяснява изкривени репортажи относно китайската медицина. Той се надява, че жителите на Хонконг ще оценят истинската й стойност. „Някои заболявания не могат да бъдат излекувани чрез западната медицина, а и животът винаги е по-добър с повече опции“, заключава той.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!