Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Li Meikun (Epoch Times)

Жертви на принудително изгонване протестират срещу "гангстерската замяна на къщи от правителството"

300 жертви на принудително изгонване от село Ренджяджуанг (Renjiazhuang), провинция Шанши (Shanxi), разпънаха банери пред местното правителство. Те казват, че са им били дадени обещания и са били подмамени от властите да се откажат от домовете си, но новопостроените домове са далеч от споразуменията - много по-малки, с лошо качество. (Photo by a source)

Това е история, която се чува из цял Китай: местните власти събарят домовете на хората, продават земята на предприемачи и оставят гражданите с празни обещания за компенсация, на улицата и разярени.

Това се случва с над 300 семейства в село Ренджяджуанг (Renjiazhuang), област Лянху (Lianhu), град Шиан (Xi'an), провинция Шанши (Shanxi). За две седмици всички къщи в селото са съборени през юни 2008 г. по плана на местното правителство "Трансформация на бедняшкия квартал".

Властите им обещават, че новите къщи ще бъдат построени на първоначалните места, за да се установят 241 домакинства в Ренджяджуанг и 98 по пътя Шибей (Xibeiyi). По силата на споразуменията за пренастаняване новите жилища трябвало да бъдат със същия размер като старите.

Но нещата не се оказват по този начин, според няколкостотин селяни, които протестираха пред местните правителствени служби в началото на месеца. Протестиращите наричаха споразуменията "гангстерска замяна на къщи от правителството". Те заявиха, че са получили обещания и са били подмамени да се откажат от домовете си, но новопостроените домове са далеч от споразуменията - много по-малки, с лошо качество.

Проблемите започват преди една година. Шя Уенгъ (Xia Wenge), жител на Ренджяджуанг, разказа, че през ноември 2010 г. жителите на района са били уведомени, че новопостроените домове са по-големи от старите и те трябва да платят по 3085 юана (731 лева) за всеки допълнителен квадратен метър. Ако не платели, щели да бъдат лишени от собственост на къщите си.

"Всяко домакинство бе принудено да плати значителни суми, вариращи от 30 000 до 300 000 юана", каза Шя.

По думите му по това време селяните искали да видят новите къщи, но охраната ги спряла.

На 28 август селяните са уведомени от офиса за изгонване да влязат във владение на новите си къщи. Тогава те открили, че новите им домове са много по-малки от предвиденото в споразуменията и че качеството е по-ниско от това на предишните им домове.

Някои от жителите разказаха, че старите им къщи са били оставени от техните предци и повечето от тях са три- или четириетажни сгради, които са били реконструирани преди години с тухли и бетон.

Те зададоха и въпроса защо местните власти са определили селото като бедняшки квартал.

Един селянин се оплака, че стените на къщите не са боядисани и няма зеленина. Коридорите нямат плочки, а в баните и коридорите има течове. Сертификат за противопожарна защита и сертификат за оценка на качеството също липсват, каза той.

Потърпевшите жители на селото заявиха, че са апелирали няколко пъти пред областната администрация на Лянху по отношение лошото качество на строителството, но не били предложени никакви изменения. Безнадеждни, те блокирали пътищата три пъти, за да привлекат вниманието.

Един от тях коментира: "Гангстерското поведение от страна на правителството задълбочава нашата бедност. Досега ние, жертвите на принудително изгонване, сме отказвали да приемем предлаганите жилища. Ще продължаваме да протестираме с настояване правителството да се придържа към споразуменията. "

Epoch Times се свърза с Джанг Чин (Zhang Qin), заместник-ръководител по трансформирането на бедняшкия квартал в област Лянху, за да попита за пренастаняването на изгонените семейства. Лицето, което отговори по телефона, заяви, че Джанг Чин е бил прехвърлен в друг отдел, и отказа допълнителни коментари.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!