Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ChinaForbiddenNews

Китайски начин за изпиране на пари: Казината в Макао

Парични преводи от корумпирани служители и богати емигранти от континентален Китай винаги са били във фокуса на външния свят. The Economist публикува статия за това как хазартът в Макао се е превърнал в средство за изпиране на пари и трансфер на богатство за богати и корумпирани служители от Китай...

Те отиват в Макао за хазартни игри, купуват чипове и ги разменят за хонгконгски долари, които могат да бъдат прехвърляни в Хонг Конг или в други страни. Хората вярват, че този феномен в Макао се поддържа от сериозната корупция сред Китайската комунистическа партия (ККП), наближаваща своя край.

Неотдавнашна статия на сп. The Economist под заглавие: "Хазартната индустрия в Макао - прозорец за Китай", писа: "Успехът на Макао не се дължи просто на китайската любов към хазарта. Той се поддържа от паническо бягство на нервни пари, напускащи континента".

В статията пише: "Държавен служител, който е присвоил средства от държавния бюджед например, може да си уреди при командировка да играе хазарт в Макао. Когато той пристига, чиповете го чакат. Когато осребрява спечеленото, парите му се изплащат в хонгконгски долари,
които той може да скрие в банка в Хонг Конг или по-далече."

Дейвис Фонг (Davis Fong, доцент по бизнес в Университета на Макао): "Има много начини за пране на пари, повече отколкото можем да си представим", "Вместо командировки, някои използват заложни къщи и други магазини, където купуват стоки с юани и веднага ги продават обратно за макаовски патаки или за хонгконгски долари - на по-ниска цена разбира се."

"Никой не може да определи колко пари се изпират в Макао, количеството им е толкова главозамайващо, че човек може да припадне", цитира The Economist.

Списанието пише, че "Един поглед зад кулисите на Макао разкрива много за китайската корупция".

Ляо Зушенг (Liao Zusheng), писател от континентален Китай, вярва че Китай се разпада сега и е в хаос, ситуация, широко призната от китайските чиновници, които са загубили вяра във всичко.

Ляо Зушенг: "Те трябва да намерят изход за себе си. Това е да се отдадат на удоволствията, докато около тях е каша. Те сами знаят, че краят е близо и че това няма да трае дълго. Тези корумпирани служители намират различни начини да преместват своите авоари. Това е неизбежен феномен преди колапса."

През 2007 г. сп. Hobbs в Макао разкри, че хазартът е важно място за корумпираните китайски служители, където те перат и прехвърлят пари. През канали като офшорен и интернет хазарт, и тайната лотария Mark Six Китай губи над 600 милиарда юана годишно.

Гласът на Америка наскоро съобщи, че все повече и повече богати китайци искат да емигрират в чужбина, въпреки факта, че те не изразяват открито това свое намерение. Въпреки това, магнат по недвижими имоти наскоро се оплака онлайн, че във всекидневния живот на Китай като цяло липсват основни неща, като жилища, чиста храна, вода и въздух, образование и основни човешки права.

Той каза, че това е основната причина хората да напускат страната си, а също и основен фактор, който застрашава цялостната стабилност на Китай.

Джанг Тянлян (Zhang Tianlian, професор в университета "Джордж Мейсън" и коментатор по актуални въпроси): "Например, замърсяването на въздуха е много сериозно в континентален Китай, няма значение колко си богат, въздухът, който дишаш е силно замърсен. Друг пример е храната, там има много проблеми, шансът е голям да купиш токсични храни, или храни, които ще те тровят хронично, и няма дори да знаеш. Проблемно е и образованието за нашите бъдещи поколения, а в наши дни бедността в Китай е нещо срамно, и не само проституиращите, а цялото общество е много много дегенерирало".

The Economist дава да се разбере ясно, че богатите китайци се притесняват за загуби на инвестиции в недвижими имоти. "Много се страхуват и че ще загубят политическите си покровители следващата есен, когато ККП ще избере новото поколение лидери", като много от тях са уплашени "за политическия климат в къщи", така че това допълнително ще насърчи прането на пари през пазара на хазарта в Макао.

NTD репортери Zhu Zhi Shan, Tang Rui и Huang Rong.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!