Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Wang Lili, Kan Zhong Guo

Да запазиш истинската китайска медицина в Хонконг - Част 1

Китайска медицина (Figure ¦ Dreamtime)
Древна китайска аптека (Figure ¦ Dreamtime)

Какво стана с истинската китайска медицина?


В китайската медицина знанието се е предавало „от учител на ученик“ в течение на хиляди години. През 1999 г., две години след прехвърляне суверенитета на Хонконг, правителството обнародва „Наредби за китайската медицина“, които направиха този стил на преподаване на китайска медицина много труден. Щом наредбата влезе в сила, с „от учител на ученик“ ще е свършено.

„След връщането на Хонконг законите за китайската медицина целят нейното унищожение, – коментира г-н Ю Хонг Чао (Yu Hong Chao), президент на Асоциацията за опазване на китайската древна медицина и приемник на древни методи за лечение на костни травми. – Това е основната причина за постепенното изчезване на истинската китайска медицина“.

Предаване на знанията


В течение на хиляди години китайската медицина е била предавана от учител на ученик, както при изтъкнатите лекари в историята Ли Ши Джен и Хуа Туо. Учителят предавал опита си, трупан с десетилетия, или тайни формули на учениците си или на своите деца.

„Това, което е в книгите, са само формули с оскъден или никакъв ефект, но ръчно написаните формули на учителя ми са много ефективни“, коментира г-н Ю. Тези формули не могат да бъдат разчетени без устните инструкции на учителя. „Тези рецепти са писани отделно. За да бъдат ефективни, човек трябва да прибави една формула към друга. А учителят ги предава единствено на подготвени ученици.“

Между учител и ученик съществува предопределена връзка. „Преди учителят ми да ме приеме за свой ученик, той наблюдаваше поведението ми в продължение на много години. Накрая реши, че иска да ме обучава“, разказва г-н Ю.

Преди да умре, неговият учител му казал: „Трябва да приемеш няколко добри ученици и да не позволиш на това познание да се изгуби.“ „Аз обаче не мога да изпълня отговорността си като негов ученик“, посочи г-н Ю, тъжен и обезсърчен.

След влизането в сила на наредбата за китайската медицина през 1999 г., за да са регистрирани практикуващите по китайска медицина и да я упражняват легално в Китай, те трябва първо да издържат квалификационни изпити. Освен това човек трябва да завърши всички студентски курсове или еквивалентните им обучения, одобрени от Съвета по китайска медицина на Хонконг. В писмено обръщение към своя учител г-н Ю със съжаление посочва как сега, за да вземе някого за ученик, този човек  трябва да има сертификат от колежа по китайска медицина. В противен случай той може да го обучи, но човекът няма да може да практикува, защото ще е незаконно.

Г-н Ю се е опитвал да взима чираци и да набира академични или регистрирани практикуващи китайска медицина, но напразно. „Те се смятат за ученици на професори и мислят, че практикуват ортодоксалната медицина. Защо да ме приемат за учител?“ Наблюдавайки как изкуството на древни лекове за костни травми е на път да изчезне, той се чувства безпомощен.

„Когато умра, ако „от учител на ученик“ е все още нелегално, ще изгоря медицинските си книги – заяви г-н Ю.  – Британското правителство винаги е уважавало културното ни наследство и медицинската ни система. Но две години след връщането на Хонконг на Китай, китайските закони принуждават древната система за предаване на знания да изчезне.“

Част 2

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!