Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Партийните лидери филтрират, Пекин тъне в смог

Туристи пред Забранения град, северно от бившия императорски дворец, в мъглив пекински ден, декември 2009 г.
Туристи пред Забранения град, северно от бившия императорски дворец, в мъглив пекински ден, декември 2009 г. (Frederic J. Brown/AFP/Getty Images)

Болниците в Пекин са претъпкани и маските за дишане са разграбени от магазините, след като качеството на въздуха се влоши до степен, че полети бяха отменени, а жителите бяха хванати в капан по домовете си.

Според измерения индекс на ФПЧ 2.5 (фините прахови частици под 2.5 микрона) количеството налични микрочастици в пекинския въздух може да бъде опасно при вдишване и дори канцерогенно. Наднормени стойности на индекса от над 500 бяха обичайно явление през този месец.

Същевременно комунистическият партиен елит в луксозните си комплекси в Джонанхай се радва на въздух, пречистен от  Yuanda Group, базирана в Чангша (Changsha).

Първият филтър бе инсталиран в заседателната зала на Постоянния комитет на Политбюро и впоследствие компанията получи поръчка за още 200 броя, по 2000 щ. д. всеки.

Точно колко тежко е замърсяването на въздуха в Пекин? Проф. Хъ Бинг (He Bing) от Китайския университет по политическа наука пише в блога си, че въздухопречиствателят в дома му е трябвало да бъде почистен след 10-дневна употреба и мръсната вода е била мастиленочерна.

Персоналът на Пекинска детска болница описва условията си: „Болницата ни е пълна с пациенти с респираторни заболявания – по 7-8 пациенти на ден. Разполагаме с малко над 900 легла и почти всички са заети.“

Живуща на по-малко от 900 м от пекинската телевизионна кула разказва, че за да се предпази, е престанала да излиза навън.

Пълният със смог град накара един свой жител да каже: „Чувствам, че навън не ми достига въздух, и всички лекарства са безполезни. Плувнал съм в пот само след кратко ходене. Толкова е мъгливо, че дори не мога да видя телевизионната кула или каквото и да било. Ден и нощ навън е пълно с черен дим.“

Пекински жители споделят за отложени полети и физически дискомфорт след излизане навън.

На 4 декември американското посолство в Пекин публикува измервания за замърсяването на въздуха с ФПЧ 2.5 на стойност 522, което превишава допустимата граница от 500. В същия ден Пекинското бюро по опазване на околната среда заяви, че според неговите измервания пекинският въздух е само леко замърсен.

Долавяйки нарастващото обществено възмущение, Пекин обяви, че нивото на ФПЧ 2.5 ще бъде подавано за цялата страна; започвайки от 2016 г.

Англоезичното издание на China Daily наскоро съобщи, че случаите на рак на белия дроб са се увеличили с 60% за последното десетилетие. Това издание няма да бъде прочетено от много китайскоговорящи.

Американското посолство публикува данни за ФПЧ 2.5 в Twitter – социална мрежа, блокирана в Китай.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!