Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Jingduan Yang, M.D.

Лечебната сила на сценичните изкуства

Древна китайска гравюра на придворни дами, изпълняващи музика.
Древна китайска гравюра на придворни дами, изпълняващи музика. (Public Domain Image)

Историята на сценичните изкуства е толкова стара, колкото и човешката история. Това е така, тъй като различните дейности на сценичните изкуства - пеене, танци, живопис, изпълнения на музикални инструменти и композиране - са неразделна част от човешкия живот...


Хората ще ви кажат колко са по-щастливи, когато могат да участват в сценичните изкуства, и много от тях ще ви споделят колко по-добре са се почувствали здравословно откакто са се научили да пеят, танцуват, рисуват или свирят на музикални инструменти.

В китайската медицина има теория, която може да обясни как сценичните изкуства могат да бъдат лечебни и да са полезни за човешкия живот.

Петте системи от органи

Традиционната китайска медицина (ТКМ) разглежда човешкото тяло отвъд рамките на структурното ниво. Тя е способна да визуализира и картографира човешкото тяло на енергийно ниво. Практикуващите ТКМ могат да виждат връзката между органите ни и това какво мислим, какво чувстваме и как реагираме на тези неща, което е отвъд познанията на съвременната медицина.

Китайската медицина разглежда системата от органи като енергийна мрежа, концентрирана в най-важните от тях: черен дроб, сърце, далак, бели дробове и бъбреци.

Всеки орган е свързан физически и психически. Например знаем от съвременната медицина, че черният дроб преработва и детоксикира храната и медикаментите. Въпреки това според китайската медицина той също отговаря за нашата прозорливост и настроение. Черният дроб е отговорен за планирането, вземането на решения и преценката ни.

Знаем, че бъбреците произвеждат урина и прочистват телесните течности, но според китайската медицина, те също така отговарят за мозъчната функция, слуха, костното здраве, плодовитостта, сексуалната функция, червата, пикочния мехур, силата на волята и мотивацията.

Далакът е основен орган, отговарящ на храносмилането и метаболичните процеси. Благодарение на ТКМ също така знаем, че той е отговорен за способността ни да анализираме, да разсъждаваме, и да обработваме информацията.

Визуализирано на енергийно ниво, човешкото тяло е една отворена система, която е в постоянно взаимодействие с енергията на заобикалящата ни среда. Ето защо всичко, което гледаме, слушаме и чувстваме, ще има ефект върху здравето на органите ни, но също така и върху това как мислим и действаме в живота.

Звуците влияят на здравето

Китайската медицина е определила пет основни звука. Всеки един от тях има различно въздействие върху органите и техните функции. Тези пет звука се наричат "гонг" (gong), "джяо" (jiao), "шанг" (shang), "дженг" (zheng) и "ю" (yu).

Когато тези пет звука са комбинирани по плавен и балансиран начин, те се отразяват положително върху петте системи от органи. В резултат на това плавната и балансирана композиция от звуци помага за балансиране на енергията на тялото и съзнанието.

Разбираемо е, че лечебната сила на музиката е призната отдавна и навсякъде в човешката история. Хората могат да почустват нейния ефект.

Когато бил запитан за лечебната сила на музиката, Йо-Йо Ма (Yo-Yo Ma) отговорил просто: "Не е ли това всичко, когато става дума за музика?"

В днешно време много болници и здравни центрове използват музиката като терапия. Пациенти в напреднала възраст, страдащи от депресия, получават повече самоувереност и добро настроение след като са били подложени на терапия с музика, според изследвания на учени от Станфордския университет.

Изследванията показват, че слушането на хубава музика понижава кръвното налягане, стабилизира сърдечната дейност, облекчава депресията, намалява тревожността преди лечение, подобрява концентрацията и творческите умения, намалява необходимостта от успокоителни и обезболяващи (по време и след операции), намалява гаденето след химиотерапия и също подобрява стабилността на хората страдащи от болестта на Паркинсон.

Нищо чудно, че китайският йероглиф за музика е централният символ в йероглифа за медицина. Всъщност една легенда разказва, че китайският йероглиф за медицина се базира на историческо събитие свързано с музиката. Жълтият император, Хуангди (Huangdi), победил военно божество на име Чи Ю (Chi You) с помощта на мощните удари на военните барабани на армията си.

По това време барабаните били често използвани, за да вдъхнат смелост и да се получи преимущество по време на битка. В тази битка от звука на военните барабани враговете му паднали в безсъзнание.

Милостивият Жълт император създал струнен инструмент, предназначен да излекува техните победени души, и така да ги върне обратно към живота. По този начин музиката била използвана за изцеление. По-късно използвали също билки, като по този начин йероглифът за музика и този за билки били комбинирани.

Важността на цветовете

Цветовете, предадени като светлина, са енергия. Те общуват с нашето тяло, съзнание и душа. Цветотерапията, наречена също хромотерапия, е била използвана за изцеление от древни времена. Клинични данни показват, че цветотерапията може да променя емоциите и дори кръвното налягане.

Има пет основни цвята, приети от китайската медицина: зелен, червен, жълт, бял и черен. Всеки цвят съответства на специфична система от органи:

• Зелено за черния дроб
• Червено за сърцето
• Жълто за далака
• Бяло за белите дробове
• Черно за бъбреците

Емоциите

Всичко това е свързано с емоциите. Ако един звук или цвят влияе на енергията на човешките органи и системи, той също ще повлияе на човешките емоции. Всяка система от органи се отнася до определена емоция:

• Черният дроб се отнася до гнева
• Сърцето до радостта
• Далака до притесненията
• Белите дробове до тъгата
• Бъбреците до страха

Нормалните човешки емоции са здравословни. Въпреки това, когато емоцията стане прекомерна и извън контрол, тя ще има отрицателно въздействие върху съзнанието, тялото и душата чрез разстройването на енергията на нашите органи и системи.
От друга страна, когато енергиите на нашите органи и системи са разстроени по други причини, ние също сме склонни да имаме проблеми с настроението. Ето защо всичко, което помага на хората да останат емоционално стабилни, ще има лечебна сила.
За да насърчавате доброто здраве и естественото лечение, отделете време за представления, включващи успокояващи и красиви цветове и музика.

Д-р Янг (Yang) е сертифициран психиатър и е четвърто поколение лекар по китайска медицина. Той има частна медицинска практика в Ню Йорк Сити. Неговият уеб-сайт е taoinstitute.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!