Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ЕВ/НТД

ЗН: Явлението с просещи деца в Китай повдига социални въпроси

В Китай явлението с просещите деца е сериозен проблем, който може да бъде видян по улиците във всеки град. Водещата причина за проблема са семейните фактори и отвличанията. Според експерти този проблем е свързан с въпроса за управлението през последните три десетилетия. Китайската комунистическа партия (ККП) управлява обществото с т. нар. планова икономика, на която липсва основна социална защита, което води до този отдавнашен проблем.

Преди няколко години Работният комитет на държавния съвет на Китай за жените и децата съобщи, че 1 млн. бездомни са непълнолетни.

Някои от тях са отвлечени, някои са принудени да просят от родителите си, а други са от бедни семейства. Наскоро Министерството по обществената сигурност заяви, че ще разреши проблема с просещите по улиците деца преди началото на следващата година. Обществеността обаче е на мнение, че това са само гръмки приказки.

Пекински жител коментира, че ККП създава много лъжи и много политики не работят.

Пекински жител: "От този въпрос мога да кажа, че за много проблеми няма начин да се разрешат. Поглеждаш новините по телевизията и те правят нещата да звучат много добре, но щом прекрачиш през вратата, е напълно различно от това, което си чул.

Така че е трудно да се каже дали проблемът с детската просия по улиците може да бъде спрян, или не."

Ветеран инвалид също е на мнение, че премахването на децата просяци за година може да бъде само извинение.

Ветеран инвалид: "Правителството може да намери решение само в някои региони, или с някои хора и някои просещи деца, но не може да го разреши за всички тях, защото има икономическа верига от заложени интереси."

В селските райони има много деца, които са били изоставени у дома. Поради недостатъчното родителско внимание към тях, те лесно напускат училище и семейството си. За много от тях не са полагани грижи от много време.

Лиу Кайминг, д-р по литература в Университета на Нанджинг и директор на Шендженския институт по съвременни наблюдения, заяви, че тези деца са във възрастта на получаване на задължително образование. Ако не са в училище, тогава и правителството, и родителите не са поели отговорността. Просещите деца са отдавнашно явление. То няма лесно решение.

Лиу Кайминг: "Липсата в Китай на добра социално-осигурителна система и на система за грижа за децата е отвела много деца в градовете. Ако правителството няма подходящите ресурси, за да ги подкрепя да се върнат в училище, този проблем никога не може да бъде решен."

Какво ще е влиянието на просещите по улиците деца върху китайското общество?

Лиу Кайминг: "Влиянието е в това, че тези деца не са получили никакво образование. Днес те просят за храна, а може би утре… това може да доведе до по-нататъшни и по-дълбоки проблеми, които да застрашат сигурността. То показва липсата на основна протекция в Китай."

През февруари Ю Джянронг, експерт по селските въпроси от Китайската академия по социални науки, създаде официален микроблог за "Фотографиране и спасение на деца просяци". Той заяви публично, че борбата с отвличанията не е същото като забраната на просещи деца. "Елиминирането на проблема с просещите деца и изпращането на всички деца в училище е основна проява на здрав разум във всяко цивилизовано общество", посочи той.

NTD репортери Zhu Zhishan, Li Ting и Li Anan

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!