Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Xiao En (Epoch Times)

Медицински причини - лесният начин за измъкване на корумпирани китайски чиновници

Китайската полиция излага на показ група от осъдени пред ЖП гарата в Гуангджоу (Guangzhou), провинция Гуангдонг (Guangdong), южен Китай, 12 ноември 2004 г. Китайските чиновници често дават подкупи за освобождаването си от затвора под фалшив медицински претекст, докато политическите затворници и затворените заради убежденията си рядко могат да бъдат освободени поради действителни заболявания
Китайската полиция излага на показ група от осъдени пред ЖП гарата в Гуангджоу (Guangzhou), провинция Гуангдонг (Guangdong), южен Китай, 12 ноември 2004 г. Китайските чиновници често дават подкупи за освобождаването си от затвора под фалшив медицински претекст, докато политическите затворници и затворените заради убежденията си рядко могат да бъдат освободени поради действителни заболявания. (STR / AFP / Getty Images)

Какво прави един китайски чиновник, след като бъде затворен заради корупция? Дава подкуп за освобождаването си. Поредица от статии в китайската преса разкриват колко е удобно за апаратчиците на комунистическата партия, осъдени на затвор, просто да заплатят определена сума пари и да бъдат освободени предсрочно по "медицински причини"...


Лин Чонгджонг (Lin Chongzhong), заместник-кмет на град Джянгмен (Jiangmen), провинция Гуандонг (Guandong), бе осъден на 10 години затвора за корупция. Но след произнасянето на присъдата, той продължава да живее в имението си, да кара своето БМВ и да посещава редовно едни и същи неморални нощни клубове.

Статия във вестник "Южен Уикенд" от 28 октомври отбелязва, че предсрочното освобождаване на Лин по "медицински причини" му струвало само 100 000 юана (15 740 щ. д.). От съдебната зала е закаран с кола направо вкъщи.

Бившият заместник-генералнен секретар на град Чаоджоу (Chaozhou), Лиу Имин (Liu Yimin), бе осъден на пет години затвор за корупция, но също освободен по медицински причини. В действителност не е бил болен.

Служител на Народната болницата в Хеюан (Heyuan) споделя пред репортер на "Южен Уикенд", че дори да не са всички, то повечето от високопоставените чиновници са освобождавани по медицински причини по време на излежаването на присъдата си на базата на изфабрикувано заболяване.

В друг случай чиновник, осъден на над 10 години лишаване от свобода, е освободен по медицински причини, след което купува парцел земеделска земя.

Освобождаването по медицински причини е допустимо единствено за хора със сериозни заболявания, които се нуждаят от спешна медицинска помощ или имат хронични заболявания, които не могат да бъдат лекувани в затвора.

Лиу Байджу (Liu Baiju), учен от Китайската академия на социалните науки, заяви, че разрешението за освобождаване по медицински причини изисква единствено подпис на директора на болницата, официален печат и резултати от медицински изследвания. Иначе казано, китайските чиновници могат лесно да получат подобно разрешение с даване на подкуп.

Но нещата са коренно различни, когато политическите затворници и лишените от свобода заради убежденията си заболеят. Хората, които са лишени от свобода заради своите политически или религиозни убеждения, не са освобождавани по медицински причини.

"Предсрочното освобождаването поради медицински причини в Китай зависи от политическия статут на затворника, семейния му произход, финансовата му ситуация и връзки. В Китай политическите затворници и лишените от свобода заради убежденията си обикновено не се разглеждат за медицинско предсрочно освобождаване", казва дисидентa Оуянг И (Ouyang Yi) пред радио "Свободна Азия".

Китайските активисти за човешки права Ху Джия (Hu Jia), Ли Хонг (Li Honh) и Гуо Фейшионг (Guo Feixiong) са лишени от свобода поради съмнителни обвинения като "опити за подриване на държавната власт" и въпреки действителните си здравословни проблеми, молбите им за предсрочно медицинско освобождаване са отказани.

Практикуващите Фалун Гонг, лишени от свобода заради убежденията си, са рядко и по-скоро никога предсрочно освобождавани въпреки действителни заболявания.

През май 2007 г. известният поет, писател и активист Ли Хонг (Li Hong) бе вкаран в затвора заради неговите статии и активизъм (включващи осъждане на преследването на Фалун Гонг). Той е бил диагностициран с неврологично заболяване, което започва да го парализира поради липса на медицинско лечение. Съпругата му поисква неговото предсрочно освобождаване по медицински причини, но всички молби са отхвърлени. Ли Хонг е освободен по медицински причини едва на 5 юни 2010 г., след като се парализира напълно и не може да говори и да диша правилно. Шест месеца по-късно умира на 52-годишна възраст.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!