Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Илья ИВАНОВ. Epoch Time

WikiLeaks: Китайските власти се опитват да склонят други страни да преследват Фалун Гонг

След като през 1999 година Китайската комунистическа партия (ККП) започва преследване срещу духовната практика Фалун Гонг, китайските власти използват дипломатически канали за дискредитиране на практиката и засилване на преследването срещу нейните последователи, търсейки привърженици на репресивната си политика зад граница, посочва поредната информация от разкрити комюникета на американски дипломати от WikiLeaks...


В комюникето на дипломат от американското посолство в Пекин от 22 юли 1999 година се казва, че на 19 юли Постоянният комитет на ЦК на ККП е приел решение за започване на преследване срещу Фалун Гонг. Ху Джинтао (тогава заместник председател на Централния военен съвет на ЦК на ККП) разпространява официално заявление с искане всички членове на комунистическата партия да прекратят практикуването на Фалун Гонг, в противен случай ще бъдат изключени от партията. В заявлението основно  са били цитирани указанията на Джянг Земин (тогава генерален секретар на ККП и лидер на КНР).

На 21 юли централните власти поискали всички членове на партията да „изучат” това заявление.

На 22 юли всички подчинени на партията медии разпространили заповед на правителството за забрана на практиката Фалун Гонг. Информация за това също била представена от МВнР на Китай на пресконференция.

Пекин се опитва да намери подкрепа за репресивната си политика от другите страни


В комюнике от 10 юли 2002 година, изпратено от американски дипломат в Рим се казва, че през май, вицепремиерът на държавния съвет на Китай, Ли Ланцин, по време на среща със своя италиански колега Джанфранко Фини заявил, че Фалун Гонг е терористична организация, членовете на която са способни на самоубийство.

В комюникето се посочва, че китайският чиновник се опитвал по този начин да промени впечатлението на членовете на италианското правителство за Фалун Гонг, тъй като няколко италиански бизнесмени имали сключен брак с последователи на практиката. В отговор на заявлението от китайската страна италианският вицепремиер казал, че правителството на Италия не може да вземе решение, тъй като няма никакви доказателства за престъпления, извършени от последователи на Фалун Гонг. Той също подчертал, че те уважават свободата на вярата и относно въпросите за Тайван, Тибет и човешките права, тяхното правителство е единодушни с Европейския Съюз.

В следващото комюнике от 20 октомври 2004 година изпратено от американското посолство в Банкок (Тайланд) се съобщава, че според информация от източник, бившият премиер на Тайланд, Тхаксин Шинаватра, издал заповед по време  на среща на APEC през 2003 година за изгонване на Фалун Гонг последователите от страната. Това решение според източника, той взел под натиск от ръководството на ККП. Тхаксин редовно е изпълнявал директиви на Пекин, опитвайки се да получи договори с Китай за фирми на семейството му, се казва в документа.

Не само Тайланд е подлаган на натиск от Пекин по въпросите, свързани с Фалун Гонг. В телеграма на американски дипломат от Пном Пен (Камбоджа) от 10 юли 2007 година се казва, че Камбоджа вече е една от най-верните съюзници на ККП в югоизточна Азия. През 2002 година тази страна отказа да даде виза на Далай Лама и забрани провеждането на мероприятията на местни последователи на Фалун Гонг.

Следващото комюнике, с дата 9 май 2008 година, е изпратено от американското посолство в Джакарта (Индонезия) и съобщава, че през април 2007 година китайското посолство изразило официално недоволство до Индонезийската комисия за радио и телевизия (IBC). В своята нота посолството искало IBC да направи проверка на основното за последователите на Фалун Гонг радио Era Baru. Чиновниците от китайското посолство също заявили, че транслацията на програмите на радиото може да доведе до разрив в отношенията между двете страни.

Имало дори случай, когато китайски дипломат отказва да участва в пресконференция, защото на нея присъствал кореспондент, имащ отношение към Фалун Гонг.

Според публикувана телеграма на сътрудник от американското посолство в Прага (Чехия) от 22 май 2009 година, това се случило по време на 27-ят китайско-европейски диалог по човешките права.

Натиск върху страни със съдебни искове срещу китайски комунистически чиновници


С помощта на дипломатически канали ККП се опитва да оказва натиск върху правителствата на страни, в които е бил подаден съдебен иск срещу Джянг Земин и други чиновници от Китай с обвинение в геноцид и изтезания срещу последователи на Фалун Гонг.
 
В съобщение на чиновник от Държавният департамент на САЩ от 10 януари 2003 година се казва, че китайският посланик в САЩ  Ян Дзечи се опитвал да окаже натиск върху американското правителство относно съдебен иска срещу Джянг Земин, подаден през октомври 2002 година в района на федералният съд на щата Илиноис. Ян заявил, че китайските власти са притеснени и данните в иска може да „заплашат” китайско-американските отношения. Китайският дипломат изразил също така надежда за това, американските власти да положат усилия и да гарантират анулирането на този иск.

В комюнике на американски дипломат в Пекин от 27 април 2006 година се посочва, че бившият заместник министър на външните работи на Китай, Хе Яфей, поискал от американското правителство да се изкаже по повод съдебният иск срещу Бо Шилай, заемащ тогава поста министър на търговията в Китай. Китайските власти също така предупредили, че Бо има политически имунитет.

Няма законно основание за забраната на Фалун Гонг


Въпреки провежданата от ККП широкомащабна кампания за преследване на последователите на Фалун Гонг, тя няма никаква законна основа за забрана на дадената практика.

В комюнике от 6 юни 2008 година на дипломат от американското посолство в Пекин се казва, че по думи на пекиснкия адвокат Мо Шибан, китайските закони не забраняват практикуването на Фалун Гонг. Като основание за завеждане на съдебни дела срещу последователи на Фалун Гонг от сътрудниците на правозащитните органи в Китай служат разпореждания на Върховния народен съд, а не официалните закони, приети от Националното народно събрание, пояснява адвоката.

Духовната практика Фалун Гонг (Фалун Дафа) набира голяма популярност в Китай през 90-те години. Много скоро управляващият в страната режим открива, че броят на последователите на това движение превъзхожда броя на членовете на комунистическата партия, при това популярността на Фалун Гонг продължавала да расте. Затова, през 1999 година Фалун Гонг е обявен за незаконен в Китай. Репресиите и преследванията на Фалун Гонг в Китай продължават и до днес, съпроводени от арести, затвори и изтезания, които често водят до смърт.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!