Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Kan Zhong Guo

Елегантен подкуп

Изкуството, най-безопасният начин за даване на подкуп
Изкуството, най-безопасният начин за даване на подкуп (фото: Kan Zhong Guo)

В Китай има все по-голям брой длъжностни лица, които получават подкупи под формата на антики и картини. Трите най-големи видове подкупи преди бяха под формата на къщи, коли и пари. През последните години подкупите в "елегантен стил" са във възход. Поради ниския риск и потенциал за висока печалба, тенденцията в момента при подкупите, както и при финансовите трансакции между длъжностни лица, е използването на калиграфия и картини на известни художници...

"Южен Уикенд" съобщи на 17 ноември, че Му Джянпинг (Mu Jianping), изследовател на китайския пазар на изкуството, заявил, че Фан Зенг (Fan Zeng) е най-известния от живите художници в Китай. Половината от картините му са били купени за подаръци. Над 450 милиона юана (70 милиона щ. д.) са били похарчени за картините му през последните 8 години. Когато го попитали защо картините му са толкова скъпи, той отговорил: "Цените зависят от корумпирани служители вътре в Китай, които ги купуват".

Според съобщеното в китайските медии много уволнени служители притежават картини на Фан Зенг и други художници. Сред тях е бившия кмет Шу Майонг (Xu Maiyong), притежаващ калиграфии и картини на Байши Чи (Baishi Qi), Чи Гонг (Qi Gong), Ша Менгхай (Sha Menghai) и т.н. Стаята с неговата колекция я наричали "музей на калиграфията и живописта". В къщата на Му Суйшин (Mu Suixin), бивш кмет на Шенян, отнело на дузина души около 3 дни за инвентаризация на всички произведения на изкуството. Те открили близо 400 старинни картини и антики.

Освен колекционирането на картини корумпираните служители притежават и други начини за генериране на богатство. Според съобщеното в медиите някои корумпирани служители си сътрудничат с подкупващите и с компании осъществяващи търгове, за да се вдигне цената на ниско оценявани картини, както и за изпиране на пари.

Йе Куангдженг (Ye Kuangzheng), поет и културен критик от континентален Китай, заяви: "Често виждаме много високи цени за произведения на изкуството в търговете. Много пъти тези високи цени са изкуствено завишени. Мисля, че повечето от картините са с ниска реална стойност. Но за корумпираните служители тези картини могат да бъдат обменени в пари в брой, независимо дали са фалшиви или не. Според статистически данни 70% от китайската живопис и калиграфия на аукционния пазар са фалшификати". Аукционните компании не се интересуват дали нещо е фалшиво или не, тъй като вземат 12% твърда комисионна от двете страни.

Йе Куангдженг продължава: "Например обикновена картина може да бъде обявена на стойност 150 хил. юана на свободния пазар. Длъжностното лице я носи на търг, а човекът, който желае да го подкупи, купува картината за 1 милион юана, което е еквивалентно на даване на пари на длъжностното лице. Това е форма на подкуп. Друг начин е да се дават известни картини на длъжностните лица директно като подарък."

Вътрешни източници сочат, че има много аукционни компании в Китай, може би най-много в света. Изключително ясно е, че много от тези компании се използват за операции за изпиране на пари. Някои собственици на предприятия дори отварят подобни аукционни компании единствено за улесняване на такива подкупи.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!