Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Matthew Robertson (Epoch Times)

Американският конгрес мъмри Отдела за политика на науката и технологиите заради Китай

ВАШИНГТОН – Неотдавнашен диспут между влиятелен конгресмен и изпълнителния отдел по отношение на това как САЩ би трябвало да работи с Китай – и каква технология да споделя – наскоро достигна решаващ финал. Отделът за политика на науката и технологиите (ОПНТ) на Белия дом понесе удар със спирането на 32% от финансирането му, след решението му да пренебрегне Конгреса.

Полемиката започна в началото на годината, когато представителят на Камарата Франк Уолф, изтъкнат критик на Китайската комунистическа партия (ККП), внесе клауза в законопроект за изразходване на средства, забраняваща на ОПНТ и НАСА да се въвличат в двустранно сътрудничество с Китай или китайски компании.

През януари той стана председател на Подкомисията по финансиране на домашната търговия, правосъдието и науката, която финансира и ОПНТ.

Но клаузата бе игнорирана от д-р Джон П. Холдрен, началник на отдела, който скоро след това замина на посещение до Китай, за да дискутира сътрудничеството в сферата на човешките космически полети.

Тези дейности са в нарушение на закона според решение на Генералното бюро за търсене на отговорност (GAO), което разгледа случая след получена молба от Уолф. ОПНТ е действал според насоките от Министерство на правосъдието.

Позовавайки се на решението на GAO и на продължителното неподчинение на ОПНТ, Уолф решава, че едно бюджетно съкращение е в реда на нещата.

"Китай е държава, която ни шпионира и краде" и разграбва американските бизнеси, заяви Дан Скандлинг, говорител на Уолф. "И на всичкото отгоре има ужасна репутация по отношение на човешките права."

Франк Уолф е отдавнашен защитник на човешките права в Китай и изтъкнат критик на режима заради нарушенията му.

"Защо искаме да дадем [технология] на държава, която ни шпионира и краде технологията ни? – пита Скандлинг. – В това няма абсолютно никакъв смисъл."

Съкращения ще трябва да бъдат направени, но ОПНТ все още не знае какви са.

Първоначално Уолф предлага съкращаване на бюджета наполовина, но окончателното решение е за 32%. По-скромните спирания на финансиране не биха принудили отдела да направи съкращения, но със сигурност биха го затруднили в участието му в дипломатически отношения с Китай – или в споделянето на технология.

"Има реални опасения относно китайските злоупотреби, кражби или други начини на придобиване на американска технология", заяви Джеф Кютър, президент на института "Джордж Маршъл", който се фокусира върху обществената политика по научните въпроси.
По думите му, когато някой пренебрегне американския конгрес, не би трябвало да се изненадва на ответната реакция на конгреса.

Според Грегъри Кулаки, проджект мениджър за Китай към Съюза на загрижените учени (Union of Concerned Scientists), опасенията на Уолф са основателни, но спирането на средства за ОПНТ е стъпка в грешната посока, тъй като само би помогнало на ККП да предаде на младите хора в Китай посланието си за враждебността на САЩ към Китай.

Други организации са недоволни от спирането на средства по различни причини. Според Съюза на загрижените учени то би било "осакатяващо" за способността на отдела да подсигури цялостта на федералната научна информация.

Изследователски организации като Института за анализ на отбраната (Institute for Defense Analysis) наблюдават отблизо, за да видят как спирането на средства ще се отрази на федералното изследователско портфолио.

Според аналитици този проблем изважда на повърхността способността на Конгреса да пресече изпълнителната власт финансово, в случай че законите му са пренебрегнати.

Текстът на клаузата бе променен от предишната си версия, като този път изрично упоменава, че ОПНТ може да сътрудничи с Китай, стига да няма споделяне на чувствителна технология и Конгресът да бъде уведомен. Предишната формулировка бе за пълна забрана на подобно сътрудничество.

Въпреки това този въпрос сигнализира победа за силна група в Конгреса и поддръжниците й в САЩ, които са много предпазливи в отношенията си с китайския режим, посочва Джеф Кютър. "Като морален принцип те застават срещу това, парите на данъкоплатците да отиват за облагодетелстване на този режим."

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!