Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ЕВ/НТД

ЗН: Китай крие 3000 подземни ядрени бойни глави

Проф. Филип Каппа от Университета на Джорджтаун и студентите му са провели 3-годишно проучване на китайския Втори артилерийски корпус. В непубликувания неофициален доклад те посочват, че Китайската комунистическа партия (ККП) е прокопала до 4820 км подземни тунели, съдържащи ядрени бойни глави. Броят на ядрените глави на Китай далеч надминава обявеното от страната пред света. Американското министерство на отбраната и този частен колектив от преподавател и студенти са много загрижени. Според експерти във военната експанзия на Китай не става дума само за съревнование със западните демокрации на военна база; ККП иска и да се състезава със Запада и на икономическа база.


На 29 ноември Washington Post съобщи, че Каппа и студентите му превели и проучили много записки, включително китайски военни секретни документи, сателитни изображения и онлайн ресурси. След това записали своите изводи.

Каппа е убеден, че китайския Втори артилерийски корпус е прокопал около 4820 км подземни тунели, равняващо се на разстоянието от Бостън до Сан Франциско. Там се съхраняват 3000 ядрени бойни глави – много повече от обявените от Китай пред света 80-400.

Въпреки че неофициалният доклад  от 363 страници тепърва ще бъде официално обявен, посланието му достигна Пентагона и американските стратези. Очаква се американският конгрес да покани Каппа на официално изслушване. През август 2011 г. американското министерство на отбраната обяви доклада за военна оценка на Китай, цитирайки част от проучването на Каппа.

Коментаторът по текущи въпроси У Фан (Wu Fan) е на мнение, че извършеното от ККП е причинило търкания между Китай и САЩ, както и със съседните и западните държави.

У Фан: „Към кого насочват тези бойни глави? С кого се подготвяте да се биете? Кой ще ви нападне? Ако всички тези бойни глави са само за защита и няма да сте първите,
които да открият огън, това не значи, че ККП няма да се разшири навън или да наруши интересите на други хора.“

У Фан посочи, че по отношение на икономическите интереси 15% от китайския внос на петрол са от Иран. ККП също е правила инвестиции в Иран и го снабдява с технология за ядрени оръжия. Двете държави продължават да търгуват с оръжия и технологии срещу петрол.

По данни на китайската митница за първата половина на 2011 г. китайският внос на суров петрол от Иран се е увеличил с 50% спрямо изминалата година, достигайки 13,5 млн. тона.

У Фан: „Добре е да се разобличава този въпрос и светът да узнае къде лежат интересите на ККП.“

На 8 ноември ООН първи открито обвиниха Иран в разработване на технология за ядрени оръжия и описаха доказателствата в детайли, добавяйки, че Иран продължава да прикрива разработването на атомни бомби. Доказателствата сочат, че Иран вече е разширил собствените си енергийни и медицински изследователски цели до проучвания за атомна бомба. Това предизвика силната загриженост на международните лидери.

ККП обаче се противопостави на международните санкции срещу ядрените проучвания и разработки на Иран.

Джя Шайе (Jia Shaye), зам.-главнокомандващ на иранските въоръжени сили, предупреди Израел, че ако нападне Иран, ще изкопае собствения си гроб. А отмъщението на Иран няма да се ограничи до Близкия Изток.

Китай отказва да се съгласи с налагането на санкции срещу Иран, което не е решение, базирано единствено на икономическите интереси на ККП, защото ККП иска да използва авторитарния режим на Иран, за да се съревновава политически с демократичните западни държави.

Ши Мингкай (Shi Mingkai), бивш директор на Китайския отдел в Американското министерство на отбраната, заяви, че без съмнение ККП е похарчила огромни суми от фондове в прокопаването на тези тунели, така че на това трябва да се обърне внимание и да се поставя под въпрос.

Според сведенията Каппа е служил в американското министерство на отбраната по време на Студената война. По време на земетресението в Уенчуан (Wenchuan) той научил, че много радиационни експерти в Китай влезли в зоната на бедствието и забелязали голям брой срутени бетонни колони, стърчащи от върха на рухнала планина. Той подозирал, че местен подземен ядрен арсенал може да е бил повреден при земетресението. Именно тогава Каппа се заинтригувал от проучване на разкопките на подземните тунели, прокопани от Втори артилерийски корпус.

NTD TV репортери Chen Han, Tang Rui

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!