Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Heide B. Malhotra (Epoch Times)

Бизнес коментар: Китайските комунисти бъркат във всички джобове

Слънчеви панели на търговско изложение в Пекин.
Слънчеви панели на търговско изложение в Пекин. SolarWorld Industries America Inc. обяви, че подава официално оплакване във Вашингтон срещу незаконния дъмпинг от страна на Пекин на американския пазар. (Mark Ralston / AFP / Getty Images)

>Heide B. Malhotra (Epoch Times)

Няма съмнение, че комунистическият режим царува над всички индустриални сектори в Китай, като публични и частни компании следват единствено диктата на китайските комунисти, когато оперират на международните пазари. И все пак много от чуждестранните търговски партньори на Китай все още живеят с празната надежда, че ще пробият в големия китайския пазар и ще направят големи печалби...


„В продължение на години страни като САЩ напълно игнорират този проблем [контрола на китайския режим в търговията] и затова са обирани от Пекин“, се твърди в статия в уебсайта „Икономика в криза“, образователен източник с идеална цел, който публикува ежедневно статии за икономиката на САЩ...

Няма значение, че чуждестранни предприятия са пострадали от изискванията на китайския режим за пренасянето на дейността си в Китай, наемането на китайски работници и изискването да се предаде интелектуална собственост и информация за собствеността им, размахвайки различни ползи пред очите им. Никой не осъзна, че лакомствата бяха раздадени, за да привлекат чуждестранни компании в Китай с намерението да се развие и изгради китайската конкуренция на тези фирми.

„Китай предлага данъчни стимули и рушвети за чужди компании, но след това прави всичко по силите си, за да придобие тяхната технология и да ги замени с шампиони от страната“, пише още в статията.

Две от китайските държавните индустрии, които са се облагодетелствали най-много от технологията на чуждестранни компании, са индустрията на възобновяемите енергийни източници, най-вече в сектора на слънчевата енергетика, и транспортът, предимно високоскоростните влакове.

„Преди повече от десетилетие Китай предложи договори на чужди производители на високоскоростни влакове и слънчеви колектори. След това започна да работи по копиране (често крадене) на технологиите им, преди да прекъсне стимулите, и създаде нов вътрешен "конкурент", който да прибере печалбите“, се посочва в статията.

Изправени пред китайския режим


„Опитните бизнеси и други заинтересовани страни говорят за китайските политики, които вредят на перспективите за продажби на американски стоки и услуги, ограничават и подкопават нашите инвестиции и в крайна сметка заплашват създаването на работни места в САЩ“, заяви наскоро посланик Димитриос Джей Марантис (Demetrios J. Marantis) по време на изслушване.

Марантис, който е заместник търговски представител на САЩ, посочи, че политиките на Китай, които затягат държавния контрол върху всички икономически аспекти, са обърнати на 180 градуса спрямо споразуменията, направени и подписани след присъединяването на Китай към Световната търговска организация (СТО) през 2001 г.

Основните източници на съперничество са кражба на интелектуална собственост, държавни субсидии, създаване на повече бариери за навлизане на пазара, инвестиционни ограничения, нелоялно върховенство на закона, както и липса на прозрачност по отношение на правната и регулаторна среда.

„Ние сме разтревожени от доклади, в които се посочва, че Китай налага изисквания за чуждестранните производители на автомобили да прехвърлят основни технологии за електромобили в китайски съвместни предприятия и да основат китайски марки, за да участват в този многообещаващ пазар“, обяснява Марантис.

Правителството на САЩ е отговорило чрез подаване на жалба в Световната търговска организация и други международни организации, посочвайки нарушенията на международните търговски споразумения от страна на китайския режим, като забрана на износа на суровини, прекомерно субсидиране на своите фирми, дъмпинг на продукти на американския пазар и други търговски нарушения.

Китайските фирми са задължени на китайската държава


Китайската промишленост е задължена на китайския режим или на китайските провинции, в които предприятията са разположени. Въпреки че на повърхността китайски фирми изглежда да са частни, в повечето случаи китайският режим контролира продукцията, печалбата и други бизнес въпроси, или чрез по-големи дялове в собствеността на предприятието, или чрез разпоредби на правителството, според доклад за състоянието на държавните предприятия в Китай, публикуван от американската комисия за преглед на китайската икономика и сигурност.

Китайският режим няма да пусне желязната си хватка над страната и особено над нейната икономика.

„Китайската комунистическа партия не преследва свободна пазарна икономика. ... До степен, до която Китай е капиталистически, той преследва направляван от държавата капитализъм, където цялостната насока на икономиката, включително на частния сектор, се ръководи от правителствената политика“, гласи доклад на Комисията на САЩ за Китай.

В момента контролираните от китайския режим фирми играят важна роля в китайската икономика и представляват около половината от всички китайски фирми.

Въпреки това, въпросът не е дали китайският режим притежава по-голямата част компании в Китай, а кой е контролиращият орган, пред и зад кулисите.

„Важната икономическа роля [на комунистическия режим] десетилетие след като Китай се присъедини към Световната търговска организация, подлага на съмнение очакванията, че членството на Китай в Световната търговска организация ще го накара да спре интервенциите на пазара“, се посочва в заключението на доклада на Американския комитет за Китай.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!