Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Иля ИВАНОВ (Epoch Times)

Китай: Смърт след три дни изтезания в полицията

Полицаи в Китай са заплатили парична компенсация, след като последовател на духовната практика Фалун Гонг (Фалун Дафа), Ли Кунсян от област Нинхай, провинция Джеджянг, умира след три дни непрекъснати изтезания в полицейския участък...

Около обед на 7 ноември в дома на 64-годишния Ли Кунсян нахлули повече от десет сътрудника на органите за сигурност. Без да представят никакви документи те направили обиск на жилището и го отвели с тях.
В продължение на три дни близките му се опитвали безрезултатно да разберат къде е той. На 10 ноември дъщеря му позвънила в полицейското управление на област Санмей, от където й казали да дойде за баща си.

Последователят на Фалун Гонг Ли Кунсян, от обл. Нинхай, провинция Джеджянг, преди 3-дневните изтезания от комунистическите власти, от които умира през м. ноември 2011 г.
Последователят на Фалун Гонг Ли Кунсян, от обл. Нинхай, провинция Джеджянг, преди 3-дневните изтезания от комунистическите власти, от които умира през м. ноември 2011 г. Снимка: minghui.org

Дъщерята разказала, че баща й бил в много тежко състояние, той не можел да седи, главата, гърбът и бедрата му били покрити с лилави петна, а коремът му бил жълт и подут. 

Ли разказал пред дъщеря си, че когато бил арестуван полицаите го отвели в област Санмей, където с него се заел лично началникът Ло Да. Той бил разпитван непрекъснато в продължение на три дни. Повече от 10 души се сменяли един след друг, без да му позволят да затвори очи дори за миг. Те го принуждавали да подпише „писмо за разкаяние” и „писмо, гарантиращо отказване от практиката Фалун Гонг”.

Възрастният човек бил завързан към железен стол, така че бедрата и гърба му да бъдат плътно прилепени към металната облегалка. Той бил оставен в това положение през цялото време на разпита. Полицаите го биели и заплашвали, а когато станал съвсем слаб и не можел да издържа повече, те го върнали на роднините му, за да избегнат отговорността от евентуалната му смърт в участъка.

След завръщането си в къщи, Ли не можел да се храни, стомахът му бил силно подут, а вместо урина отделял кръв.

Той починал на втория ден вечерта.

Дъщеря му решила да съди полицаите, но те започнали да я заплашват, принуждавайки я да вземе като компенсация 70 хил. юана (14,7 хил. лв.) и да кремира трупа на баща си колкото се може по-бързо. Тя била принудена да се подчини, но почти месец след това решила да разкаже за случилото се.

Ли Кунсян живеел на улица Пуху, област Нинхай. Започнал да практикува Фалун Гонг през 1995 година. След започване на репресиите срещу последователите на Фалун Гонг от комунистическия режим през 1999 г., той е арестувал нееднократно. В настоящия момент освен неговата дъщеря, в дома му останала майка му, която е на 94 години.

Последователят на Фалун Гонг Ли Кунсян от обл. Нинхай, провинция Джеджянг, след 3-дневните изтезания от комунистическите власти, от които умира през м. ноември 2011 г.
Последователят на Фалун Гонг Ли Кунсян от обл. Нинхай, провинция Джеджянг, след 3-дневните изтезания от комунистическите власти, от които умира през м. ноември 2011 г. Снимка: minghui.org
Последователят на Фалун Гонг от обл. Нинхай, провинция Джеджянг, след 3-дневните изтезания от комунистическите власти, от които умира през м. ноември 2011 г.
Последователят на Фалун Гонг от обл. Нинхай, провинция Джеджянг, след 3-дневните изтезания от комунистическите власти, от които умира през м. ноември 2011 г. Снимка: minghui.org

Духовната практика Фалун Гонг (Фалун Дафа) набира голяма популярност в Китай през 90-те години. Много скоро управляващият в страната режим открива, че броят на последователите на това движение превъзхожда броя на членовете на комунистическата партия, при това популярността на Фалун Гонг продължавала да расте. Затова, през 1999 година Фалун Гонг е обявен за незаконен в Китай. Репресиите и преследванията на Фалун Гонг в Китай продължават и до днес, съпроводени от арести, затвори и изтезания, които често водят до смърт.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!