Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Hua Zimo, Radio Free Asia

Китайска активистка срещу СПИН осъди прикриването на факти от режима

В с. Хоуянг (Houyang), провинция Хенан, Гао провежда проучване на деца, родени след 1996 г. от заразени със СПИН родители, и установява, че 38% от тях са със същата диагноза. (Снимка: с позволението на Гао Яоджие)

Преди около две години възрастната китайка Гао Яоджие (Gao Yaojie), лекар и активистка срещу СПИН, успява да избегне наблюдението от китайския комунистически режим и да избяга в САЩ. Мисията й е да докаже, че в Китай има епидемия от СПИН, чиято степен и причина са премълчавани от властите.

От пристигането си в САЩ Гао е издала три книги и подготвя още две. Тя прекарва поне четири часа дневно пред компютъра си в писане на книги, макар и да намира това за изтощително. Преди два дни припада вкъщи.

Макар и 85-годишна, Гао не съжалява за преминаването през това изпитание. По думите й тя се надява, че писането й може да подобри положението на болните от СПИН в Китай.

Китайските власти упорито отричат, че неконтролируемото разпространение на СПИН в страната е предизвикано от продажбите на кръв. На Шестата международна конференция за обмяна на опит по превенция на СПИН в Китай, проведена в края на ноември, китайският здравен министър Чен Джу (Chen Zhu) продължи да подчертава, че сексуалните контакти са основен начин за предаване на СПИН в страната. Чен добави, че от идентифицирането на първата жертва на СПИН през 1985 г. е имало 429 000 случая на заразени с HIV и болни от СПИН, довели до смъртта на 86 000 души.

Гао разкритикува посочената от Министерството на здравеопазването цифра като абсурдно ниска.

 „Чен говори безсмислици – заяви тя. – Към днешна дата заразеното с HIV население превишава 10 милиона. Г-жа Динг Зилин (Ding Zilin), чийто син е бил убит в кръвопролитията на пл. „Тянанмън“ през 1989 г., заяви, че е идентифицирала 202 тела след кръвопролитието [тогава партията заявява, че убити няма]. Бих искала да заявя, че мога да посоча над 200 000 гроба на жертви на СПИН. Веднъж отидох до поразено от СПИН село и видях 6 жертви, погребани в същия този ден.“

Гао поясни, че у китайските болни от СПИН са открити различни типове HIV и че по-голямата част от разпространението на болестта може да бъде проследена до практиката на продажба на кръв.

 „В Китай имаше 10 000 места, където можеш да продаваш кръв – посочи тя. – Заразяването чрез кръвопреливане винаги е било последното, което те [властите] искат да признаят. Те упорито приписват причината на сексуалните контакти. В действителност предаването по полов път е отговорно за по-малко от 10% от случаите. За сметка на това 60% от участвалите в продажба на кръв са се заразили с HIV.“

Гао добави, че продажбата на кръв в Китай не е изчезнала, а просто е приела различни форми – допреди публичната практика е станала тайна и се е пренесла от север на юг. Тъй като заразената с HIV кръв е била продавана в цялата страна, има все по-нарастващи данни за инфекция в градовете поради кръвопреливания.

Тя е открила и други нарушения. „Сега съществуват дори още по-ужасяващи неща, като кражба на пари от дарителски фондове за СПИН – коментира Гао. – Тези, които се предполага да са отговорни, се осмеляват да крадат пари и имоти и мамят всички. През последните няколко години са потъпквали всеки, който посмее да заговори за това открито. Сега много хора умират и броят им дори се приближава до този от Големия глад [1958-1961].“

Животът на Гао е бил много тежък. Родена в голямо и богато семейство, тя е била класифицирана като „класов враг“ по време на Културната революция. Била е заключена в морга за близо 8 месеца.

След Културната революция тя е била прехвърлена в провинция Хенан (Henan) да работи като лекар и лектор по медицина. По време на консултация през 1996 г. среща пациент, болен от СПИН. Подозирайки, че той се е заразил с вируса чрез кръвопреливане, Гао се тревожи, че може да има и други жертви. Поради чувството си на отговорност като лекар, тя се включва в превенцията на СПИН.

След дълъг период на открити и тайни разследвания Гао установява, че от 80-те години на  ХХ век много хора в Китай продават кръвта си за печалба. Много бедни китайци са се заразили със СПИН по този начин и жертвите не са можели да направят нищо, освен да чакат смъртта в отчаяние, оставяйки след себе си много деца, също заразени със СПИН.

Загрижеността на Гао за жертвите на СПИН и опитът й да разкрие истината зад епидемията в Китай я превръщат в мишена на китайския режим. С цел да продължи да предоставя грижи и подкрепа за болните от СПИН в Китай, през 2009 г. 85-годишната Гао решава да напусне дома и семейството си и да стане изгнаник в САЩ.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!