Следвайте "Буднаера" в Телеграм

factsanddetails.com / en.kanzhongguo.com

"Златото е скъпо, джейдът е безценен"

снимка: en.kanzhongguo.com

Така гласи древна китайска поговорка. Почитан за своята твърдост и текстура, камъкът джейд е символ на космоса, богатството, политическата власт, сигурността, доброто здраве и силата. Според древни писания императорите са общували с боговете посредством дискове от джейд. В спортните събития състезателите на второ и трето място са получавали трофеи от злато и слонова кост, а победителите са били награждавани с джейд...

Археологични данни сочат, че древните китайци са използвали джейд (“jade”, или “yu” на китайски език)  преди около 8000 години, за да правят накити и оръжия.

Някои учени предполагат, че китайската цивилизация е построена около джейда. Известен като "Камъкът на Небето", той е бил по-ценен от златото и скъпоценните камъни в имперски Китай и се е смятал за мост между Небето и Земята.

Китайският йероглиф за думата “император” има същия корен като този за думата “джейд”. Според легендата само на императори е били позволено да притежават гравиран джейд.

Конфуциански учени сравняват 11-те добродетели на джейда с модели на човешкото поведение. Самият Конфуций е сравнявал камъка с интелигентност, истина, лоялност, справедливост, чистота и човечност, и го използвал като символ на идеята за junzi, или благороден и по-възвишен човек.

Най-високо цененият джейд е млечно бял и леко прозрачен, известен още като цвят “овча лой”. Без никакви примеси, джейдът е снежно бял, но в зависимост от тях може да варира в нюанси на жълто, кафяво, зелено, синьо, сиво и т.н.   

Джейд е известен под две форми: нефрит и джейдеит. И двете форми са всъщност скали, а не скъпоценни камъни, тъй като са изградени от минерали, а не от кристали. Нефритът е обикновено по-блестящ и малко по-тежък. Джейдеитът е с твърдост 7 по скалата на Моос, нефритът е с твърдост 6,5, като твърдостта на диаманта е 10.

За разлика от слоновата кост, джейдът е твърде труден за извайване. За тази цел някои майстори използват електрически инструменти, други - традиционни инструменти като задвижвана с педал мелничка, която е останала непроменена в продължение на повече от хиляда години.

Майсторите на джейда, както тези на диаманта, отделят дълго време за изработката на  парчетата джейд, тъй като той е много скъп. Преди да започнат да го обработват, те мислят в продължение на седмици какво да изваят от него, така че да е възможно най-близо до оригиналната му форма и да не се губи нищо.

Хотанският джейд (Khotan jade, намиращ се на Пътя на коприната в западно-китайската провинция Шинджянг) е един от най-известните в Китай. В имперски времена Хотанският джейд е изпращан в знак на почит към китайските императори и от него са извайвани изящни произведения на изкуството. Той е високо ценен и днес, като цената му се е повишила значително около средата да първото десетилетие на 21-ви век. Само през 2007 г. неговата стойност се е учетворила на 10 000 юана (1,347 щ.д.) за грам, което по това време е 40 пъти стойността на златото.

Най-високата цена, плащана за бижу от джейд, е 9,39 милиона щ.д. за колие от 27 мъниста изумрудено зелен джейдеит. То е продадено на търг на Christie's в Хонконг.

снимки: en.kanzhongguo.com
снимки: en.kanzhongguo.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!