Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Kan Zhong Guo

Мъдростта на Ян Дзъ: Силата на убеждаването (2)

Ян Дзъ и and Чи Джинг Гонг
Ян Дзъ и and Чи Джинг Гонг (фото: Kan Zhong Guo)

Мъдростта на Ян Дзъ: Силата на убеждаването (1)

3. Птиците на Чи Джинг Гонг

Чи Джинг Гонг обичал да лови птици и да ги колекционира. Един ден пазачът на птиците Джу Зоу изпуснал една от тях и тя отлетяла.

Чи Джинг Гонг бил бесен и наредил да го убият. Ян Дзъ казал: "Джу Зоу е извършил три престъпления. Бихте ли ми позволили да му го кажа, че да може да умре в мир?"

Чи Джинг Гонг бил много щастлив и казал: "Да." Когато Джу Зоу дошъл, Ян Дзъ казал на Джу Зоу тържествено: "Знеш ли, че си извършили три престъпления? Първо, трябвало е да се грижиш за царските птици, но си изпуснал една от тях. Второ, сега нашият цар трябва да те убие заради една птица. И трето, когато тази новина се разчуе, всички ще знаят, че нашият цар цени живота на птиците повече отколкото живота на хората. Ти си опетнил добрата репутация на нашия цар. Заслужаваш да умреш хиляди пъти."

След като казал това, Ян Дзъ поискал Чи Джинг Гонг веднага да убие Джу Зоу.

Но Чи Джинг Гонг каза: "Не, не го убивайте. Научих достатъчно от нравоучението ти."

4. Наказване на престъпник

След като бил обиден от някого, Чи Джинг Гонг бил много ядосан и наредил нарушителя да бъде вързан и насечен на части. Чи Джинг Гонг дори заявил, че всеки, който се осмели да го разубеждава, ще бъде убит.

Ян Дзъ излязъл напред и хванал косата на нарушителя с една ръка, държейки нож в другата. Знаейки добре, че първите императори никога не са използвали жестоки наказания срещу поданиците си, Ян Дзъ вдигнал глава и попитал Чи Джинг Гонг: "От коя част на тялото са започвали да насичат поданиците си първите императори в древни времена ?"

Чи Джинг Гонг веднага се изправил и каза: "Оставете го и го пуснете да си върви. Вината е моя."

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!