Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Kan Zhong Guo

Джентълменът спазва брачната си клетва

Kan Zhong Guo (Скрийншот)

Възвишените принципи на брака

Още от древни времена китайският народ уважава и се възхищава на джентълмена - перфектният човек, който може да устои на изкушения като слава, богатство и жени...

Две истории ни разказват как исторически личности са демонстрирали своите ценни черти на характера.

Основателят на източната династия Хан, император Лиу Шиу (Liu Xiu), искал да намери подходящ съпруг за овдовялата си по-голяма сестра, принцеса Ху Янг (Hu Yang). Той попитал принцеса Ху Янг дали има някого предвид. "Сонг Хонг (Song Hong) е най-добър по добродетели и външен вид", казала тя. Лиу Шиу знаел, че това ще е трудна работа, защото Сонг Хонг бил женен, а също и много добродетелен човек. Но обещал да помогне на по-голямата си сестра в това, така че трябвало да даде всичко от себе си.

Той повикал Сонг Хонг в двореца и позволил на принцеса Ху Янг да седне зад един параван, за да слуша разговора му със Сонг.

Лиу Шиу се обърнал към Сонг по мек и спокоен начин: "Чувал съм, че когато човек стане заможен, може да има много приятели и също така да смени съпругата си. Това важи ли за обикновените хора?"

Сонг Хонг не се поколебал и отговорил: "Ваше Величество, аз съм чувал, че човек не се отказва от приятели, подкрепили го в лоши дни, и не сменя съпруга, следвала го в гладни години."

Чувайки това, Лиу Шиу знаел какво мисли Сонг Хонг и казал с тих глас на сестра си: "Не мисля, че ще има брак за теб със Сонг Хонг."

Друга подобна история от различна епоха гласи така:

Ян Зи (Yan Zi), премиер от царството Чи (Qi), направил банкет в дома си за царят на Чи, Джинг Гонг (Jing Gong).

Джинг Гонг видял съпругата на Ян Зи и попитал: "Това твоята съпруга ли е?"

Ян Зи отговорил: "Да."

Тогава Джинг Гонг казал: "Тя е стара и грозна. Позволи ми да ти помогна. Имам прекрасна дъщеря и съм готов да ти я дам за съпруга. Какво мислиш?"

Ян Зи се изправил, напуснал мястото си и с уважение отказал: "Съпругата ми живее с мен в продължение на десетилетия. Тя може да е стара и грозна сега, но някога бе млада и красива. Тя ми повери живота си тогава, а аз й дадох обещание да се грижа за нея до деня, в който се разделим. Оценявам милия подарък на Ваше Величество, но не мога да го приема. Ако го направя, ще наруша обещанието към съпругата си."

Съпругата на мъжа от стари времена е негов партньор, който споделя гладните години и трудностите в живота, ето защо той не трябва да я заменя с по-млада и по-хубава жена. За да бъде отговорен към партньора в живота си, за да не го наранява или изоставя, в добро или в лошо, са възвишените принципи на брака.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!