Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Cheng Jing & Gisela Sommer (Epoch Times)

Репортерите в Китай "танцуват в окови"

Китай, страна с едни от най-лошите данни в света за цензура на медиите и арестуване на репортери, отбеляза Деня на журналиста на 8 ноември. За комунистическите власти това бе ден за празнуване. За китайските журналисти бе напомняне за товара на плещите им.

Сред многобройните официални тържества и пропагандата, които изпълниха китайските медии в Деня на китайския журналист, най-забележителното бе директива от ръководителите на отделите за пропаганда на местните офиси на комунистическата партия, които отново подчертаха важността журналистите "здраво да хванат правилната посока на общественото мнение".

Друг пример за послание относно Деня на журналиста бе разпространено от контролираното от режима радио "Тибет": "Ние трябва старателно да излагаме и критикуваме реакционния характер на групата на Далай Лама, да използваме интернет за борба за общественото мнение относно Тибет и да контролираме информационните инициативи на медиите".

А какво казаха китайските журналисти в този ден?

"Поредният Ден на журналиста и медийните технологии постоянно напредват, но не са останали много журналисти с морални ценности", заяви репортер от китайския новинарски център на Yahoo в най-големият микроблогинг сейт в Китай Weibo.com.

Цао Лин (Cao Lin), главен редактор на China Youth Daily, заяви: "Ние използвахме предишните дни на журналиста да поискаме свобода на пресата и защита от насилие срещу журналисти. Тази година ще се борим за правото да отхвърляме фалшиви новини. За да не се публикуват фалшиви новини, първото нещо е да се отхвърлят шаблоните за новини, одобрени от властите, които се използват за манипулиране на общественото мнение и заглушаване на различните мнения. Те са началото на фалшивите новинарски репортажи".

Чен Уендинг (Chen Wending), репортер на Southern Metropolis, каза: "Китай вече има над 1 милион души в областта на журналистиката. Въпреки че реалността е жестока, тъмна и ни кара да се чувстваме безпомощни понякога, ние все още имаме надежда".

Цената на съобщаване на истината

"Работата на пресата и електронните медии [в Китай] е да популяризират правителството, а не да съобщават истината", каза китайският автор Муронг Шуецун (Murong Xuecun) в неотдавнашна реч в Дома на литературата в Осло, отпечатана от Sydney Morning Herald.

Съобщаването на истината, което прави режима да изглежда зле, има висока цена в Китай. Журналистите са уволнявани или физически нападани по улиците.

Индексът за световната пресата на "Репортери без граници" за 2010 г. постави Китай на 8-мо място от последните от 178 страни и изследвани региони. През ноември 2010 г. 31 журналисти и 75 нетизени бяха задържани в Китай, който е в списъка "Враговете на Интернет" на "Репортери без граници" и се класира 171 от 178 страни в последния индекс за световната преса, пишат "Репортери без граници" на своя уебсайт.

Две от най-новите жертви на репресиите на китайските комунистически власти върху журналисти са Чен Дзиерен (Chen Jieren) и Ши Ю (Shi Yu).

Чен е главен редактор в онлайн изданието в Дзянгсу (Jiangsu) на People's Daily. Той каза, че е бил уволнен, защото критикувал правителството твърде много. "Машината за пропаганда на китайската комунистическа партия не може да наема тези, които не сътрудничат", каза Чен.

Ши е разследващ репортер, който посети слепия адвокат по човешките права Чен Гуанченг (Chen Guangcheng). Той подаде оставка в Economy & Nation Weekly, което е собственост на говорителя на режима Шинхуа. Ши е първият репортер, който е загубил работата си, защото е направил репортаж за Чен Гуанченг, съобщи "Дойче веле".

Друго издание, Great Wall Monthly, бе принудено да прекрати функционирането си. Джу Шунджнг (Zhu Shunzhong), главен редактор, заедно с десет членове на персонала, напуснаха списанието. Основната причина за това бе политическо отмъщение. Джу участва в подготовката на кампания за гласуване за избирането на независим кандидат за кмет на Джънджоу (Zhengzhou). Твърди се, че Джу също така е правил репортажи за човешките права в Китай.

През септември репортерът на Southern Metropolis Дзи Шугуанг (Ji Xuguang), който разкри скандала за секс робите в град Луоян (Luoyang), бе тормозен и заплашван от местни служители. Дзи бе обвинен за разкриване на "държавни тайни". Той помоли за помощ чрез Weibo и избяга от Луоян заедно със съпругата си и брат си. Говори се, че Дзи има белези от насилие по цялото си тяло.

China Youth Daily съобщи, че много китайски журналисти изпитват силно чувство на безпомощност, след като се удрят в стена отново и отново в стремежа си за свобода. Журналистическата етика в Китай е достигнала най-ниското ниво. "Когато журналистите не могат да защитят себе си и своите семейства, как могат да наблюдават тези с власт, да поддържат справедливостта или да се опитват да защитят по-малко привилегированите?" Джан Дзян (Zhan Jiang), защитник на свободата на пресата в Китай, заяви пред "Дойче веле": "Още от 80-те години има една поговорка, че китайските журналисти танцуват в окови. Изминаха почти 28 години, а положението остава същото". 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!