Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Раят съществува

През 1994 г. изследовател е изнесъл тайно свръхсекретна снимка от космическия телескоп "Хъбъл", заснел нещо, което се предполага, че е Раят ("Небесно царство").

Какво са мислили Нютон и Айнщайн за съществуването на Бог?

След като астронавти от американската космическа агенция НАСА са поправили космическия телескоп Хъбъл преди 16 години, телескопът се фокусирал върху клъстер от звезди в далечния хоризонт. И на 26 декември 1993г. показал образа на "Небесно царство"...

Анализатори от НАСА потвърдили автентичността на снимката, което изумило САЩ. Снимката ясно показвала небесен град, блестящ ярко в огромната космическа шир.

Д-р Марша Мейсън, изследовател, публикувала първата снимка и възкликнала: "Открихме къде живее Бог. Успяхме. Това е доказателството, което чакахме".

Разбира се, не всеки е съгласен с д-р Мейсън. Дали науката и теологията са в конфликт? Нека видим какво двама велики учени, Нютон и Айнщайн, са мислили за съществуването на Бог.

Разсъжденията на Нютон и Айнщайн

Исак Нютон е признат гений с големи постижения в областта на астрономията, географията, математиката и теологията. Най-известната му книга, "Математически принципи на природните науки", е в основата на съвременната наука.

Добър приятел на Нютон бил Едмънд Халей - изтъкнат астроном, известен най-вече с изчисленията си за орбитата на Халеевата комета. Халей не вярвал, че всичко във Вселената е създадено от Бог. Веднъж Нютон направил макет на Слънчевата система, като в центъра поставил позлатено Слънце, което заобиколил с всички по-големи планети, наредени в редици съгласно разположението им. Макетът имал лост, който като се завърти планетите започвали да се въртят в орбита по траекториите си в хармония - гладката била удивителна.

Един ден Халий посетил Нютон. Той видял макета и се забавлявал дълго с него. Изумен от наблюдаваното, той попитал кой го е направил. Нютон отговорил, че никой не го е направил и че всичко се е подредило така просто случайно. Халей казал: "Не приемам този отговор. Който го е направил е гений".

Нютон потупал Халей по рамото и казал: "Макар този модел да е сложен и добре направен, сравнен с истинската Слънчева система той бледнее. Ти дори настояваш, че някой го е направил. Слънчевата система е милион пъти по-сложна, не следва ли да се кажа, че тя е направена от всемогъщ Бог?" Халей веднага разбрал и това го убедило, че Бог съществува.

Всъщност Нютон е бил и теолог, и е посветил живота си на теологични изследвания. Когато е говорил за своите научни постижения е казвал, че той само е "следвал идеите и мислите на Бог". Той обобщил мнението си за Вселената, като казал: "Има всемогъщ Бог, който отговаря за всичко във Вселената. На другия край на телескопа видях признаци за съществуването на Бог".

А какво е мислил за Бог най-великият учен, Алберт Айнщайн? В интервю, Айнщайн е казал: "Някои хора смятат, че в религията няма наука и здрав разум. Аз изучавам науката и знам, че днешната наука може само да докаже съществуването на материята, но не може да докаже не-съществуването на материята. Така че само защото не можем да докажем съществуването на определени неща не можем да заключим, че те не съществуват."

Айнщайн цитира случая с откриването на ядрото: "Например, преди няколко години не можехме да докажем съществуването на атомни ядра. Ако прибързано бяхме заключили, че ядрото не съществува, така както го знаем днес, щеше да направим огромна грешка".

В края на интервюто Айнщайн казва: "Бог съществува - само защото няма начин да го докажем, не означава, че Бог не съществува. Това означава само, че науката не е развита до такава степен все още. Петте сетива на човешките същества имат много ограничени възможности. Не можем да ги използваме, за да открием с тях, че Бог съществува, следователно ни остава само да вярваме, че Бог съществува".

Kan Zhong Guo 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!