Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Kan Zhong Guo

Историята на Фан Джонгян от династията Сонг

Фан Джонгян от династия Сонг
Фан Джонгян от династия Сонг. (Screenshot)

По време на северната династия Сонг, когато Фан Джонгян (известен учен и служител в правителството на династия Сонг) бил още млад и учел в Суянг, той се запознал с един алхимик...

Един ден алхимикът се почувствал зле и поискал да доведат при него Фан Джонгян. Когато Фан дошъл, той му казал: "Аз имам тайна алхимична рецепта. Синът ми е все още млад и не мога да го науча на умението "Златно докосване". Ще я предам на теб, за да се запази тайната".

Алхимикът запечатил в пакет тайната рецепта, както и един джин (около половин килограм, б.р.) платина, която направил чрез алхимия, и връчил пакета на Фан. След това се поминал.

Няколко години по-късно Фан станал държавен служител, който предоставял критики и предложения на правителството. Той открил сина на алхимика и му казал: "Баща Ви имаше умението "Златно докосване". Когато почина Вие бяхте още много млад и той ми повери да пазя тайната на тази рецепта. Сега сте достатъчно зрял и трябва да я предам на Вас." След това извадил пакета с рецептата и платината, и го връчил на сина на алхимика. Непокътнатият печат показвал, че пакетът не бил отварян.

Синът на Фан Джонгян, Фан Чурен, също последвал волята на баща си. Като управител на Луоянг той донесъл просперитет на населението със своята висока нравственост, почтеност и честност. Благодарение на неговото управление, "никой не прибирал намереното на улицата и хората не заключвали вратите си нощем" (записки в историческа литература).

От времето на управителя Фан има записана история, гласяща така: в Байсимапо старец се припичал на слънцето, когато някой се приближил към него и му казал: "Жълтото теле на вашето семейство е било откраднато". Старецът чул новината, но не помръднал и не казал и дума. След малко минал друг човек и също му казал за загубата на телето. Старецът му отвърнал кротко: "Няма нужда да го търсим. Някой сигурно си е направил шега и го е скрил". Минаващите оттам селяни се озадачили и го попитали: "Вашето семейство е загубило теле. Хората Ви го казват отново и отново, но Вас не изглежда да Ви е грижа". Старецът казал с усмивка: "Виждате ли, тук управлява г-н Фан, кой би искал да е крадец? Това е невъзможно". Едва изрекъл тези думи и телето се задало по пътя, припкайки.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!