Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Yang Zhang (Epoch Times)

Ракът на белия дроб рекордьор в Пекин

Автомобили в пекинския смог, 1 ноември 2011 г. (STR/AFP/Getty Images)

Ракът на белия дроб вече е пръв по брой на жертвите в Пекин, според китайски правителствени източници. Броят на диагностицираните с това заболяване се е повишил с близо 60% за последните 10 години. Един на всеки пет раковоболни е диагностициран с рак на белия дроб. Китайските власти обаче не споменават замърсяването на въздуха като вероятна причина за повишаването на заболелите, съобщава радио Sound of Hope...

Според Jinghua Times служител от пекинското Бюро по здравеопазването е заявил, че случаите на заболели от рак на белия дроб са се увеличили с 56% за периода 2000-2009 г. За мъжете рискът да развият заболяването е 1,72 пъти по-висок. Болните от рак на белия дроб са с най-висока смъртност сред всички раковоболни пациенти.

Служителят е подчертал важността от спирането на цигарите в превенцията срещу рака. Той е препоръчал и по-малко пържене с цел намаляване на дима по време на готвене. Не е споменал обаче връзката между тежкото замърсяване на въздуха в Пекин и ракът на белия дроб.

За да подсигури здравето на персонала си, американското посолство в Пекин провежда независими изследвания на качеството на въздуха. Резултатите се публикуват в Twitter. Тестовете показват, че замърсяването на въздуха в общ план достига нива, опасни за човешкото здраве, главно поради изключително високата концентрация на  фини частици, които могат да проникнат в белите дробове и дори в кръвта.

Партийните чиновници в Пекин обаче не дишат същия въздух. Според неотдавнашни репортажи работната им среда и жилищата им в Джонанхай (Zhongnanhai) са екипирани с над 200 скъпоструващи пречистватели за въздуха на Yuanda Group. На сайта си компанията производител се хвали с лесните продажби и посочва, че „предоставянето на чист и здравословен въздух за националните лидери е от огромна полза за народа“.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!