Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Clearwisdom.net

Затворен и измъчван заради разкриване на престъпления срещу човечеството, извършвани от китайския режим - Част 1

Изминали са около десет години, откакто една малка група от практикуващи Фалун Гонг в Чангчун (голям град в североизточен Китай), заглушават телевизионно предаване на 5 март 2002 г., заменяйки го със съдържание за Фалун Гонг и за комунистическия геноцид над Фалун Гонг. Петима Фалун Гонг практикуващи, които участват в това, биват измъчвани до смърт. Друг, Сун Чангжун (Sun Changjun), само на 26 години по онова време, е задържан в затвора в Джилин за девет години заради неговото участие. В един момент жестоките мъчения почти не отнемат живота му.

Сун Чангжун претърпява много видове мъчения, включително т. нар. "пейка на тигъра", токови удари, фрактура на ребрата и др. Дългите периоди на изтезания са се отразили тежко върху здравето му. Той страда от туберкулоза, плеврални кухини, туберкулозен перитонит и асцит (натрупване на течност в перитонеалната кухина, което води до подуване на корема). Властите отказват да позволят освобождаването му за медицинска помощ, въпреки че той има спешна нужда от нея. Умоляваме хората по света да говорят, за да бъдат чути и Сун Чангжун да бъде незабавно освободен от затвора.

Заглушаването на телевизионно предаване през 2002 г.

На 5 март 2002 г. малка група от практикуващи Фалун Гонг заглушава излъчването на държавна кабелна телевизия в Чангчун, град в североизточен Китай, смел протест, който предизвика ударни вълни из цялата страна. Те заменят редовната програма с два късометражни филма за преследването на Фалун Гонг - "Самозапалване или пропаганда [срещу Фалун Гонг]?" и "Фалун Гонг по света".

Излъчването продължава 50 минути. Първият филм показва пропуските в една от най-разпространените пропаганди на омраза срещу Фалун Гонг, инсценираното самозапалване на площад Тянанмън, с анализ кадър по кадър от официалния видеозапис от китайските държавни медии. На 6 март, Minghui.org, официалният новинарски уебсайт на Фалун Гонг, съобщава новината. На 7 март, Би Би Си, Ройтерс, АФП и Си Ен Ен също съобщават новината. "Завземането на телевизията е един от най-уверените протести от членовете на Фалун Гонг", отбелязва Си Ен Ен.

Суровостта на преследването

Говори си, че Дзян Зъмин, тогавашният председател на китайската комунистическа партия (ККП), е бил бесен за случилото се и наредил всички участници да бъдат убити. През следващите три дни след предаването, сили за сигурност арестуват около 5000 практикуващи Фалун Гонг в Чангчун. По време на мащабните нападения са убити най-малко седем практикуващи Фалун Гонг. Още 15 практикуващи са осъдени на 4 до 20 години затвор. На 15 март Амнести Интернешънъл публикува прессъобщение, което повдига въпроса за задържаните практикуващи, тъй като "те са изложени на сериозен риск от изтезания или малтретиране".

От 2002 г. насам 15 практикуващи Фалун Гонг, пряко ангажирани в заглушаването на телевизионното предаване, са вкарани в затвора. Четирима от тях са били измъчвани до смърт, а един е рухнал психически по време на промиване на мозъка. Сун Чангжун е в затвора в продължение на девет години. Продължаващите изтезания в затвора почти са отнели живота му.

Не много отдавна, родителите му (80-годишни) са пропътували над 1000 мили от Янбян (Yanbian) до затвора в Джилин. Г-жа Сун попитала по телефона зад прозореца, "Сине мой, кога ще бъдеш освободен? Страхувам се, че баща ти и аз може да не доживеем да те видим извън затвора."

Откакто ККП започва потискането на Фалун Гонг на 20 юли 1999 г., тези, които запазват вярата си във Фалун Гонг, са платили висока цена, за да кажат на хората какво е наистина Фалун Гонг и да разкажат за жестокото преследване от комунистическия режим.

Малко преди китайската Нова година през февруари 2002 г. председателят на Отдел 6-10 (подобна на Гестапо организация, създадена да се справи с "проблема Фалун Гонг"), Лиу Дзин (Liu Jing) провежда среща в Чангчун, провинция Джилин, на която се твърди, че упреква длъжностни лица за тяхната "липса на усилия [в потискането на Фалун Гонг]" и дава разрешение за "стрелба по практикуващи Фалун Гонг".

След срещата, Clearwisdom.net получава сведения от Китай, че китайската полиция е простреляла практикуващи Фалун Гонг.

Сун Чангжун

Сун Чангжун е роден и е израснал в Дашингоу (Daxinggou), провинция Джилин. Родителите му са смятани за добри и откровени хора.

Когато Сун отива в колеж, той започва да се чувства изгубен в обърканото общество. Той си спомня, че "Китайският народ днес е различен. На добрите хора се подиграват като на глупави. Трябва ли да се откажа от добротата и да започна да играя игри като другите?" Той споделя, че е имал късмет да открие Фалун Гонг, тъй като това му е помогнало да намери смисъла на живота. Той решил, че трябва да бъде мил, истинен и толерантен към другите. Решил, че ще се съсредоточи върху това да върши работата си добре, защото той ще получи това, което е предопределено да има. След това той вече не се чувствал изгубен. Спокойствие и сигурност изпълнили сърцето му.

След колежа Сун взема изпит по граждански услуги и става помощник на кмета като част от програма за обучение по мениджмънт. В началото на 2000 г. потискането на Фалун Гонг достига първия си връх. Китайските медии пропагандират омраза срещу Фалун Гонг всеки ден. Фалун Гонг практикуващи са арестувани всеки ден в Пекин, заради това, че говорят за Фалун Гонг. Сун решава, че никога няма да се откаже от Фалун Гонг.

В началото на 2000 г. Сун пише писмо до шефа си, в което обявява намерението си да пътува до Пекин и да упражни конституционното си право да апелира за Фалун Гонг. Въпреки това, шефът му го спира, преди да стигне до Пекин. Сун се озовава в център за задържане в продължение на 30 дни. Помощник-секретарят в неговия окръг се среща с него и обещва да възстанови работата му, ако писмено се откаже от Фалун Гонг. Сун отказва предложението.

През септември 2001 г.Сун намира работа в Чангчун.

Следва продължение...

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!