Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Kan Zhong Guo

Бян Чуе: Лекарят-чудо

Известен лекар на име Бян Чуе (Bian Que) практикувал медицина в Китай от 2697 г. пр.н.е. до 2598 г. пр.н.е. Според Ши Джи ("Исторически записки"), Бян Чуе е бил от Дженгди, област Бохай, царство Чи. Неговото рожденно име е Чин Юерен, за когото се знае, че е живял 2000 години...

Когато Чин Юерен започва да лекува пациенти, той е известен като Бян Чуе, и с времето всички го знаят като Бян Чуе, затова малцина са запомнили истинското му име.

Известен лекар Бян Чуе
Известен лекар Бян Чуе (фото: Kan Zhong Guo)

Когато бил млад, Бян Чуе работил като управител на хотел. Пътник на име Чанг Сангджун бил чест гост в хотела на Бян Чуе. Бян Чуе считал Чанг Сангджун за специален човек и му оказвал специално внимание. Чанг Сангджун също знаел, че Бян Чуе не е обикновен човек. Те станали добри приятели. Един ден, след като се познавали вече десет години, Чанг Сангджун поканил Бян Чуе на гости. Чанг Сангджун казал на Бян Чуе: "Аз остарявам и животът ми може да приключи скоро. Имам рецепта, която искам да ти предам. Надявам се, че можеш да пазиш тайна."

Бян Чуе отвърнал: "Ще направя каквото ми кажеш."

Чанг Сангджун извадил малко пакетче от джоба си и го подал на Бян Чуе с думите: "Смеси съдържанието му с капки роса и го изпий. До 30 дни ще можеш да виждаш онова, което хората обикновено не могат да виждат". След като Бян Чуе приел пакетчето, Чанг Сангджун изведнъж изчезнал. Бян Чуе осъзнал, че Чанг Сангджун не бил обикновен човек.

Бян Чуе взел лекарството, така както му казал Чанг Сангджун. Тридесет дни по-късно той можел да вижда хора, намиращи се от другата страна на стените. С тази специална способност той можел да вижда и вътрешните органи на хората и техните заболявания. Но той продължавал да използва традиционната техника за преглеждане на пациенти, като проверка на пулса, за да прикрива истинските си способности. Той практикувал медицина по време на царствата Чи и Джао.

Бян Чуе използват много различни техники в своята медицинска практика: билки, акупунктура, масаж и други видове методи, в зависимост от ситуацията, и можел да лекува всякакъв вид болести. Той пътувал в различни царства и лекувал хора от всякакво социално положение. Независимо къде бил, той приоритизирал хората по спешността на тяхното заболяване.

Джао Джянзи, старши министър в царството Джин, бил сериозно болен и в дълбока кома в продължение на пет дни. Когато извикали Бян Чуе да го види, той хвърлил само един поглед на Джао Джянзи и излязъл бързо от стаята. След това министър Донг Ан го попитал за диагнозата, а Бян Чуе отвърнал: "Кръвообръщението му е нормално, не се притеснявайте. В миналото Чин Му Гонг, цар на царството Чин, също имаше подобно заболяване, но се възстанови за седем дни."

Няколко дни по-късно Джао Джянзи излязъл от кома. Когато разказали на Джао Джянзи за думите на Бян Чуе, той бил изумен. По-късно, за да изрази благодарността си, той дал на Бян Чуе 40000 MU земя (1 MU = 0,165 акра).

Веднъж Бян Чуе пътувал до царството Гуо, където казали, че принц Лай току-що бил починал от някаква болест. След като чул от лекаря Джонг Шузи за симптомите на болестта на принца, Бян Чуе вече знаел, че принцът не е мъртъв, а слуимптомът му се нарича "Shi Jue" (мнима смърт). Бян Чуе казал на Джонг Шузи, че принцът може да се възстанови.

Джонг Шузи отговорил: "Чух, че някога, в древни времена, имало известен лекар на име Ю Фу, който използвал в практиката си необикновени лекарства. Той можел да види заболяванията само чрез наблюдение отвън. Той можел да проследява енергийните меридиани във вътрешните органи на хората, да прави дисекция на тъканите, да отпушва меридиани, да зашива сухожилия, да почиства мембрани, да измива органи, да култивира духа и да променя тялото. Ако можете да правите всички тези неща, принцът може да се възстанови. В противен случай не бихте могли да убедите и дете, че принцът ще може да се съживи."

Като чул тези думи, Бян Чуе въздъхнал дълбоко и казал: "Това, което току-що описахте, е само малка част от медицинската диагноза, това е като да се гледа небето през бамбукова пръчка или да се наблюдават цветя през тесен процеп. Моето лечение е по-специално. Няма нужда да се мери пулса, да се гледа цвета и потока на енергията, да се чува гласа, или дори да се гледа физическото състояние. Без всички тези техники мога да кажа каква е причината за болестта му. Ако видя външните симптоми, мога да заключа за вътрешния причинител. От друга страна, ако зная вътрешния причинител, мога да предскажа външните симптоми. Когато хората имат болест, тя се вижда на повърхността. Въз основа на това мога да диагностицирам хора на хиляди километри. Имам много начини за диагностика и лечение на болести. Нещата не може просто да се гледат от един ъгъл." След това Бян Чуе казал на един от своите ученици да направи акупунктура на принца. Скоро принцът отворил очи. Този случай спечелил добра репутация на Бян Чуе. Хората го наричали ​​лекар-чудо, можещ да съживява мъртви хора.

В друг случай Бян Чуе открил сериозно заболяване на Чин Хуангонг, цар на царството Чин. Бян Чуе казал на Чин Хуангонг, че болестта е в плътта му, но Чин Хуангонг не му обърнал внимание. Пет дни по-късно Бян Чуе казал на Чин Хуангонг, че болестта е влязла в кръвоносните му съдове. Неговият съвет бил игнориран отново. След още пет дни Бян Чуе видял, че болестта на Чин Хуангонг е прогресирала във вътрешните органи, а след други пет дни, че е навлязла в костния мозък. Дори Богът на живота и смъртта не можел вече да спре болестта. Като видял това, Бян Чуе избягал. Когато болестта на Чин Хуангонг станала сериозна, неговите хора отишли да търсят Бян Чуе да лекува царя, но било вече твърде късно. Бян Чуе го нямало. Пренебрегвайки първите предупреждения на Бян Чуе, Чин Хуангонг починал от болестта си.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!