Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ЕВ

СЗО: Китай пръв по фалшиви лекарства?

През последните години фалшивите лекарства в континентален Китай процъфтяват. Световната здравна организация (СЗО) посочва, че Китай може да е най-големият център за разпространение на фалшиви лекарства в света. Министерството по обществена сигурност в Китай наскоро стартира внезапни проверки, конфискувайки фалшиви медикаменти за около 2 млрд. юана. Хората смятат, че тези проверки не решават фундаменталния проблем с фалшивите лекарства, а са просто за заблуда на обществото...

На 18 ноември китайското Министерство по обществена сигурност инициира проверки за фалшиви лекарства, обхванали 350 компании. Те участват в производството и продажбата на фалшиви лекарства в 170 града, като някои са регулярни производители.

В хода на операцията бяха арестувани над 1700 заподозрени и конфискувани над 300 млн. фалшиви таблетки, оценени на над 2 млрд. щ. д. Съставът на тези фалшиви лекарства е основно скорбяла, фураж, химически пигменти и дори желязо на прах или ветеринарни лекарства.

Въпреки значителното отразяване на тази акция от официалните медии, общественото мнение не е оптимистично относно ефективността й. Някои адвокати посочват, че присъдите са твърде леки – главно пробация или глоби, което едва ли може да окаже ефект.

Според СЗО фалшивите лекарства са по-малко от 1% в развитите държави. Докато в Китай те може да са над 30%.

Фармацевтичният пазар на Китай възлиза на близо 40 млрд. щ. д. годишно, от които над 12 млн. са от фалшиви медикаменти. Компаниите за фалшиви лекарства са из цял Китай, като образуват вериги на производство, снабдяване и продажби. В Хебей, Хубей, Шанхай и на други места изглежда има развити формули за фалшиви лекарства.

Политическият критик Цаоан посочва, че тези фалшиви лекарства са поради управлението и системата на Китайската комунистическа партия (ККП).

Г-н Цаоан (политически критик): "След реформите и отварянето китайското правителство винаги е имало проблеми с фалшивите лекарства. Фалшифицирането на лекарства е главно в държавни предприятия, така че китайските правителствени регулации трябва да продължават да се прилагат. Китайското правителство е наредило проверки за фалшиви лекарства. Това би могло да означава проблем в правителствените регулации. Защо не се използват регулярните проверки? Защото обикновено китайските чиновници са в споразумение с производителите на фалшификати, имат общи интереси. Сега китайското правителство е разпоредило проследяването на този проблем, но това е само за пред обществото. Резултатите от проверките винаги идентифицират проблеми, показващи, че самата система има регулационни недостатъци."

Вестник "Information Times", цитиращ съответни министерства, съобщи, че тези фалшиви медикаменти са изключително вредни. Те могат да забавят лечението или да причинят сериозни заболявания, дори да бъдат животозастрашаващи. Тези фалшиви лекарства наводняват онлайн магазини, аптеки и клиники. Всеки може да стане жертва.

Според пекинския адвокат г-н Ли липсата на надзор за фалшиви лекарства е поради липсата на отговорност от страна на целия държавен апарат към обществото.

Адвокат Ли: "Целият държавен апарат е неспособен да насочи към широката общественост облаги, когато взима мерки. Причината е, че в отделните министерства и отдели не са обикновените хора, които решават повишенията и привилегиите на служителите. Така те не се чувстват отговорни към народа. Няма поощрения за добро управление, така да се каже."

Според някои хора полицейските управления правят това само за пред обществото. Може би са заловили някои и после са ги освободили, така че да продължат с измамата.

Пекински жител: "Тези, които продават фалшиви лекарства, са толкова порочни – мисля, че това не е нещо, което нормално човешко същество би направило. Толкова порочни. Когато тези неща се появиха, регулиращите органи не взеха почти никакви мерки. След проверките ефектът беше само за три дни. След това вече никой не се интересуваше. Хората (продаващи фалшиви лекарства) живеят от добър късмет. Знаят, че това е само една проверка и тя ще отмине бързо. След това си продължават да правят същото. Наказанието е твърде леко."

Жертви на китайските фалшиви лекарства са не само китайците. През септември 2010 г. Интерпол обяви, че 79 държави са участвали в конфискуването на фалшиви лекарства на стойност милиарди долари. Повечето от тях са били от Китай.

NTD репортери Chen Han, Xu Wen и Guo Jing

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!