Следвайте "Буднаера" в Телеграм

William Ide, Kan Zhong Guo

Доклад на Конгреса на САЩ отчита значително влошаване на човешките права в Китай

Полицаи отвеждат жена, вносител на петиция, от съда, където арестуваният активист Уанг Лихонг (Wang Lihong) присъства на обжалването на нейния случай по обвинение за създаване на смут, помагайки за воденето на протест от името на три блогъри в Пекин, Китай

Китай е изправен пред нарастващо социално недоволство, критики заради затягане контрола върху интернет, продължаващо обуздаване на блогъри, адвокати, активисти.

Докато Китай се подготвя за следващите рокади на ръководството си през 2012 г., страната е изправена пред нарастващо социално недоволство и критики заради затягане контрола върху интернет и продължаващото обуздаване на блогъри, адвокати, активисти. Наскоро обявеният годишен доклад на Конгреса на САЩ показва как това всеобхватно влошаване в областта на човешките права е възможно въпреки забележителния икономически напредък на Китай и доминирането на световната сцена.

Законодатели и активисти казват, че влошаването в областта на човешките права в Китай не се ограничава до свободата на изразяване и затягане контрола върху интернет, но включва и влошаване правата на работниците и жените, етническа дискриминация и религиозната свобода.

Крис Смит (Chris Smith), републиканец, депутат от щата Ню Джърси и председател на Изпълнителната комисия на Конгреса за Китай, каза, че десетият годишен доклад на групата описва изключително тежката и плашеща картина на текущото състояние на човешките права в Китай.

"Лидери на Китай са станали още по-настоятелни в нарушенията върху правата, незачитайки законите и международните стандарти, които те твърдят, че поддържат, като по този начин затягат хватката си върху китайското общество."

Конгресмен Смит заяви, че китайските лидери не отговарят на критиките, отправени към политиката им за човешки права, като освен това и все по-често използват международните закони, за да защитят своите действия.

Председателят на Комисията по външните работи, Илена Рос-Лехтинен (Ilena Ros-Lehtinen), републиканец от Флорида, заяви, че повече от десетилетие след влизането на Китай в Световната търговска организация, икономическата либерализация не е успяла да донесе реформа.

"Как може управляваща клика, която причинява изчезването на адвокати по човешките права, която преследва и измъчва практикуващите Фалун Гонг, която провокира тибетските монаси до такова отчаяние, че те се самозапалват, и която залавя севернокорейски бежанци на североизточната си граница, да очаква да бъде разглеждана като нещо различно от варварски режим, със сигурност недостоен за отговорен партньор", каза Рос-Лехтинен.

Активисти за човешки права, които говориха по време на изслушването, цитираха нови проблеми в много области.

Боб Фу (Bob Fu), основател и ръководител на християнската правозащитна група ChinaAid, заяви, че позицията на правителството към религията става още по-ожесточена.

"През първите 10 месеца на 2011 г. условията за религиозна свобода продължават да бъдат недостатъчни. В действителност, условията за религиозна свобода са в най-ниската си точка от 1982 година насам, годината, в която Дън Шяопин (Deng Xiaoping) официално сложи край на политиката на изкореняване на религията", каза Фу.

По-рано тази година, десетки членове на църква Shouwang, една от по-големите неофициални християнски групи в Пекин, бяха арестувани, по време на Великденската литургия.

Християните не са единственият обект на преследване. Ситуацията е станала изключително тежка за тибетските монаси в Китай, където 11 монаси и монахини се самозапалиха.

Правителството също така все повече ограничава свободното изразяване в по-широк мащаб и по-силно от всякога, затваряйки активисти, блогъри и адвокати, опитвайки се да предотврати избухването на въстания като тези от Арабската пролет в Китай.

Активистът по човешки права Джон Кам (John Kamm), който оглавява фондацията Dui Hua, заяви, че според статистика на китайското правителство миналата година повече от 1000 души са били арестувани и обвинени в застрашаване на държавната сигурност, обвинение, което често се използва срещу политически дисиденти.

Кам добави, че това е третата година, в която този брой е над 1000.

По думите му според китайските държавни служители повече от половината от процесите за застрашаване на държавната сигурност през 2010 г. са се провели в отдалечения район на Китай Шинцзян (Xinjiang), където имаше продължителни обтегнати отношения заради управлението на китайското правителство.

През изминалата година в интернет непрекъснато се изливаше несъгласие. Сайтове на социални медии като Weibo играят все по-голяма роля в изобличаването на несправедливостите и оказват натиск върху правителството.

Но затягането контрола върху интернет продължава, се отбелязва в доклада.

През май тази година Китай създаде държавен информационен интернет офис, за да засили надзора над онлайн съдържанието. Китайските власти наскоро обявиха и плановете си да засилят контрола върху интернет и сайтовете на социалните медии.

Източник: voanews.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!