Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Kan Zhong Guo

Древен Китай: Пет правила за успешно управление

Император Тайзонг, управлявал от 626 до 649 г. сл. Хр., е вторият император от династията Танг. Един ден в палата Цуйуей той попитал своите длъжностни лица: "От древни времена императори са били в състояние да завладеят централните равнини на Китай, при все това не са могли да контролират малки националности като Ронг и Ди.

В много аспекти моите способности са по-малки от тези на императорите от древни времена, но моите постижения са по-големи от техните. Никога не съм разкривал причините за това. Какво мисли всеки един от вас, какви са причините за моите постижения?"...

Император Тайзонг
Император Тайзонг (фото: Kan Zhong Guo)

Длъжностните лица отвърнали: "Добродетелите на Ваше величество са големи колкото Небето и Земята, и е трудно всички да се опишат с едно изречение".

Като чул това императорът казал: "Това не е вярно. Аз ще ви кажа причините. Аз постигнах тези неща благодарение на пет правила.

Първо, от древни времена много императори са завиждали на онези, чиито способности са превъзхождали техните, но аз приемам заслугите на другите като свои.

Второ, няма човек със съвършено поведение, така че аз мисля само за техните постижения и игнорирам техните недостатъци.

Трето, когато други императори срещали мъдреци, те ги държали близо до себе си, а глупците отпращали надалече. Аз показвам уважение към мъдреците и съжаление към глупците. Така и двете страни си знаят мястото в обществото.

Четвърто, исторически древните императори не са харесвали хора, които са били прями и са говорили откровено. Те са им вредили тайно или са ги наказвали публично. Не е имало династия, чиито императори да са правили изключение в това отношение, но откакто аз дойдох на власт, почтените служители са навсякъде и никой не е наказан.

Пето, от древни времена императори са ценяли много високо централните равнини на Китай, но са презирали националностите Ронг и Ди. Аз ги третирам безпристрастно. Ето защо те зависят от мен, така както биха зависили от своите родители. Благодарение на тези пет правила аз имам такива постижения."

Из "Зиджи Тонгджян" ("Zizhi Tongjian", или "Цялостен модел за подпомагане на правителството", начален справочник в историята на Китай), том 198, династия Танг, глава 14.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!