Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Kan Zhong Guo

Историкът Шин Хаонян: Китай е в опасност 

Известният китайски историк г-н Шин Хаонян (Xin Haonian)
Известният китайски историк г-н Шин Хаонян (Xin Haonian)(фото: Kan Zhong Guo)

Г-н Шин отговаря на въпроси

Известният китайски историк г-н Шин Хаонян (Xin Haonian) наскоро изнесе реч, озаглавена "Китай е в риск". Домакин на форума бе председателят на китайския мирен демократичен алианс г-н Бочяо Тан (Boqiao Tang).  В речта си г-н Шин посочи, че "Настоящата ситуация в континентален Китай и бедствието, пред което е изправен китайският народ, ме накараха да осъзная, че не мога да чакам повече. Казвал съм какво мисля, че ще е бъдещето на Китай и какво мисля за хората, живеещи в Китай. В предходната си реч "Мисията на национализма" подчертах, че национализмът, прокламиран от китайската комунистическа партия (ККП) е регресивен и тъмен. Това, което визирам е национализмът на ККП на повърхността. Истинският национализъм, на който ние, китайският народ, трябва да се уповаваме е истински, добър и прогресиращ. Подчертах още, че мисията на всички етноси в Китай трябва да бъде обединение и търсене на граждански права и права за справяне с личните си дела, без страх от репресии от ККП. Това е най-големият проблем на съвременен Китай. "

"Много хора мислят, че ККП призовава за единство, но тяхната концепция за единство е погрешна. Това, което ККП иска, е единство под контрола на партията, не истинско единство на китайския народ." 

След речта г-н Шин отговори на много въпроси. Ето някои от тях:

Въпрос: Имаше много академични и културни дейци по време на периода на Република Китай, но след комунистическия преврат през 1949 г. сега почти няма такива.Можете ли да посочите някакви причини за това? Какво мислите за настоящото предложение за реформа от ККП на китайската културна система?

Г-н Шин: Говорих за културното преследване от ККП, говорих и за тяхната така наречена културна реформа. Докато комунистическата партия публично не се откаже от връзките си с марксизма, всички нейни културни реформи трябва да се смятат за фалшиви и измамни. Така наречените културни реформи използваха по лош начин западната култура и поквариха мислите на китайския народ в продължение на 50 години и преследваха китайския народ и китайската култура в продължение на повече от 60 години. Ако искаме да говорим за предпоставката за реформиране на културната система, трябва да премахнем марксизма, да възстановим китайската култура и да изучим развитието на съвременната култура.

Моят отговор пряко се отнася и до първия въпрос, който поставихте. А именно, защо имаше толкова много експерти във всички области преди 1949 г., а след 1949 г. са толкова малко. Има две основни причини. Едната е правителственият контрол върху вярата, а другата - културното преследване.

По-рано споменах пример за авторитарната практика на ККП към вярата, която превръща в престъпление това да имате собствени мисли или вяра, когато те се считат за конфликтни спрямо дневния и социален ред на ККП. Ако имате такава вяра, ще бъдете наречени контра-революционер и екзекутиран. ККП прилага марксистката философия, за да управлява Китай. Без значение колко интелигентни и изобретателни сте, не можете да се освободите от тази клетка. Щиковете на комунистическата партия са насочени към вас от външната страна на клетката. ККП няма да ви каже директно, че трябва да се покорявате на марксизма, вместо това ще използва щиковете, за да разберете. Когато има такава постоянна заплаха за живота ви, все още ли искате да станете майстор или експерт?

Въпреки това, трябва да се чувстваме уверени, че сме в навечерието на една велика демократична промяна. Трябва да вярваме, че мъдростта и талантът на китайския народ се стреми да се освободи от повече от половин век. Когато най-накрая избухне по време на демократичните промени, много добри идеи и добри творби ще се реализират. Нека всички ние да вярваме в това.

Въпрос: Този въпрос може да е малко по-рязък, но има все повече и повече китайци, които участват в протести в континентален Китай, но поради контрола от комунистическата партия върху медиите, хората трудно разбират какво се случва на други места, което прави сформирането на мащабен обществен протест в континенталната част на Китай почти невъзможно. Как можем да накараме искрата да прерастне в пламък?

Г-н Шин: Това е много добър въпрос и отразява стремежите на много китайци от континенталната част и чувството на неудовлетвореност на някои китайци, живеещи в чужбина. Полезно е да помислим за този проблем от гледна точка на това, че всяко нещо има своя процес на еволюция, процес на развитие. В момента е немислимо да си представим, че ще се осмелим да осъдим китайската комунистическа партия. Не можем. Не бихме могли да си представим, че тези неща могат да се случат.

Източникът на всички нещастия на Китай и китайския народ е комунистическата партия. Точно както китайски служител в консулството в Северна Америка каза, когато посети няколко китайци в чужбина "Всички казвате, че г-н Шин Хаонян е голям патриот, защото той се противопоставя на тибетските сепаратисти, независимостта на Тайван, но той е анти-комунистически настроен. Той мисли, че комунистическата партия трябва да бъде разпусната, за да се сложи край на всички бедствия в Китай. " Служителят на консулството се опитваше да заблуди тези китайци в чужбина, които не разбират реалната ситуация в Китай. Въпреки това той каза истината, че всички бедствия в Китай са причинени от ККП. Без ККП можем да изградим един нов Китай, по-добър Китай. Трябва да вярваме в китайския народ и в себе си.  

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!