Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Mimi Nguyen Ly (Epoch Times)

Преминаването през врати може да ви накара да забравяте

Още с влизането си в стая не можете да си спомните какво щяхте да правите? Според ново изследване, проведено в САЩ, преминаването през врати може да предизвика пропуски в паметта.

"Влизането или излизането през врата служи като "разграничител на събития" в съзнанието, който разделя епизоди на дейност и ги архивира", казва съавторът на проучването Габриел Радвански (Gabriel Radvansky) в съобщение до медиите.

В три експеримента студенти били подложени на упражнения за паметта, докато преминавали през стая и докато излизали от врата.

В първия експеримент участниците преминавали от една стая в друга във виртуален свят; те избирали предмет от масата в първата стая и го заменяли за друг от масата във втората стая. След това те правели същото нещо, но този път не трябвало да преминават през врата, тъй като двете маси били в една и съща стая.
Резултатите показват, че участниците забравяли повече в упражненията за памет, след като преминавали през врата до друга стая, отколкото, когато изминавали същото разстояние в една стая.

"Припомнянето на решение или дейност, направени в друга стая е трудно, защото са разделни", обяснява Радвански.

Вторият експеримент бил проведен в реална среда. Студентите трябвало да избират предмети от маса и да ги скриват в кутии. Тогава те изминавали едно и също разстояние или в една стая, или преминавайки през врата в друга стая. Резултатите отново предполагат, че паметта е намалена при преминаване през врата.

Третият експеримент проверил дали ефектът върху паметта действително е причинен от вратите или се дължи на промяна в околната среда. Минали изследвания са доказали, че околната среда може да повлияе върху паметта - спомените били по-добри, когато средата била същата като тази, в която информацията била научена.
Студентите трябвало да преминат няколко врати, като накрая се озовавали в стаята, откъдето започвали. Въпреки това, резултатите от този експеримент не показват никакво подобрение в паметта, което предполага, че актът на преминаване през врати може да служи като физическо въздействие върху това как умовете ни съхраняват информация.

В статията си изследователите заключават, че разграничителят на събития, създаден от преминаването през врата, провокира актуализиране на мислите, което може да намали спомените за информация от предходно събитие.

"Така като цяло, е съвсем ясно, че паметта за наскоро придобита информация се влияе от структурата на заобикалящата среда", пишат те.

Резултатите са публикувани в Quarterly Journal of Experimental Psychology.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!