Следвайте "Буднаера" в Телеграм

He Qinglian

Китай пръв по психични заболявания

Психичноболни чакат дажбата си храна в Аншянска психиатрична клиника на 24 август 2008 г., окръг Аншян, провинция Сичуан, Китай
Психичноболни чакат дажбата си храна в Аншянска психиатрична клиника на 24 август 2008 г., окръг Аншян, провинция Сичуан, Китай. (China Photos/Getty Images)

Гуанджоуският седмичник Southern Weekend неотдавна публикува статия, озаглавена „Сериозните „политически душевни заболявания“ показват суровата политическа среда в Китай“. В нея се посочва, че огромният психически натиск върху чиновниците на китайското правителство води до широко разпространени сред тях психични заболявания...

Проблемът е особено сериозен сред чиновници на позиции, свързани с преселване и разрушаване на имоти, с отдел „Жалби“ и други надзорнически агенции. Тези чиновници са изложени на влиянието на „тъмната страна“ на обществото, което води до изключително лоши здравословни ефекти.

На 30 май 2010 г. държавното списание Outlook Weekly публикува материал за проучване, според което над 100 млн. души страдат от психични заболявания в Китай, като 16 млн. души са тежки случаи.

Статията бе публикувана скоро след като компанията Foxconn обяви, че самоубилите се във фабрики на Foxconn в Китай са страдали от психични заболявания. В материала се разглеждат видовете психични заболявания на хората в Китай и причините за тях.

Първо, в Китай има 1,4 млрд. души. Над 100 млн. страдат от психични заболявания, което е 1/14 от цялото население. Никоя друга страна в света не се е доближила до това съотношение през последните 100 години.

Второ, членовете на всички социални класи в Китай могат да страдат от душевно заболяване. Статията в Southern Weekend посочва, че чиновниците страдат от психични заболявания поради проблемите в политическата среда.

Материалът в Outlook Weekly се концентрира основно върху по-ниската класа и изтъква като основен фактор високите медицински разноски, комбинирани с десетилетия изтощение, които водят до липсата на средства в много семейства. Това на практика очертава нова тенденция в Китай: да си беден се равнява на това, да имаш психично заболяване.

Двете статии изтъкват общ проблем: огромното напрежение по време на преход причинява социално напрежение. Натискът върху бедните идва от основните жизнени нужди – като работа, разходи, медицински разноски, образование и разноски поради различни форми на несправедливо отношение.

Натискът върху чиновниците идва от ненормалността в политическата партия. Чиновниците се подкупват взаимно, за да бъдат повишени; политическият успех разчита на връзки, вместо на представяне. Ценностите на чиновниците са изкривени. Не им е позволено да действат спрямо съвестта и морала си, а трябва да защитават интересите на Китайската комунистическа партия (ККП) и да се „извъртат“, за да се пригодят към корумпираната система.

Например чиновниците на постове, свързани с изселвания и разрушаване на имоти, не могат да чувстват скръб от това, че изхвърлят хората от домовете им, и трябва да гледат на самоубийците като на „възпрепятстващи официалните разпоредби“.

Положението в другите отдели е сходно. Отдел „Жалби“ трябва да посреща безкрайните потоци от жалбоподатели. Надзорническите отдели трябва да игнорират корумпираните действия на чиновниците всеки ден. Служителите от счетоводния отдел трябва да си затварят очите за фалшиви отчети.

В този свят, където всичко е обърнато наопаки, с постоянното смесване на правилно и грешно и със загубата на нравствеността, е трудно да си представим живота на обикновените китайци.

Докато все още бях в Китай, прокурор, който беше мой приятел, ми каза, че е отвратен и уморен от работата си, защото ежедневно работел по случаи на корумпирани чиновници. Сблъсквайки се с хора, които външно изглеждат добре, но отвътре са “черни”, той скоро започнал да се съмнява във всекиго.

Работя в медия и много се ядосвах от това, че не мога да разоблича тъмните страни на обществото. Но тъмнината отпреди 10 години е толкова по-слаба от днешната.

Животът в такова тъмно общество със сигурност ще увеличи броя на хората с психични заболявания.

Когато по-голямата част от гражданите в една държава са под такъв огромен натиск, с толкова много психичноболни, то условията за живот в тази страна трябва да са сериозно лоши.

Правителството трябва да подобри средата, за да намали натиска върху обикновените граждани. Китайският режим обаче не прави нищо за намаляване на натиска. Вместо това следва касапина Сталин, разглежда всеки инакомислещ като душевноболен и след това подлага на политическо преследване набедените за душевноболни.

През май Outlook Weekly писа по този въпрос. Изданието съобщи, че поради липса на психиатрични клиники агенциите за правоприлагане ще са отговорни за младите пациенти с психични заболявания. Като психичноболни са третирани и дисидентите и хората с различни възгледи.

Тези случаи не се определят от лекари, а от организации на ККП. Местните партийни организации идентифицират случаите и ги изпращат директно в агенциите за правоприлагане. Тези методи са много сходни на използваните от Сталин в Русия.

На този етап мисля, че читателите би трябвало да разберат кой превърна Китай в световен лидер по брой на психичните заболявания. Разбирам и причината толкова много китайци да емигрират в други държави: за да живеят нормален живот.

Хе Чинглян (He Qinglian) е изтъкнат китайски автор и икономист. Понастоящем живееща в САЩ, тя е автор на „Китайските капани (China’s Pitfalls), която засяга корупцията в икономическата реформа на Китай от 90-те години, и „Мъглата на цензурата: медиен контрол в Китай“, която анализира манипулациите и ограниченията над пресата. Тя пише редовно по съвременни китайски социални и икономически въпроси.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!