Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Li Xiaoyu (Epoch Times) , (със съкращения)

Китайските лидери дишат друг въздух?

Туристи пред Забранения град в мъглив ден в Пекин, декември 2009 г.
Туристи пред Забранения град в мъглив ден в Пекин, декември 2009 г. (Frederic J. Brown/AFP/Getty Images)

Голяма китайска компания, производител на въздухопречиствателни съоръжения, по невнимание разкри в онлайн публикация, че за чиновници от китайската управляваща комунистическа партия се осигурява пресен, чист въздух в луксозното им седалище в Джонанхай (Zhongnanhai). Същевременно на останалите пекински жители се представят подвеждащи ежедневни репортажи за качеството на въздуха...

Пекин е един от най-замърсените градове в света и от години китайците се питат защо лидерите на Китайската комунистическа партия (ККП) не са направили нищо за подобряване качеството на въздуха му – не дишат ли и те същия замърсен въздух? Оказва се, че не.

Според реклама на въздухопречиствателната компания Yuanda Group, не са били нужни много усилия за убеждаване на комунистическите лидери да инсталират над 200 от техните въздухопречистватели (по 2000 щ. д. всеки) „навсякъде в Джонангхай“.

Рекламата уверява и че „предоставянето на чист и здравословен въздух за националните лидери е от огромна полза за народа“. Въпреки че тя е бързо отстранена, предизвиканите от нея сътресения се разпространиха в китайското виртуално пространство и отвъд него.

Привилегиите на партийния елит

200-та инсталирани пречистватели в партийното седалище, офисите и домовете на високопоставени партийни чиновници, дискутирани в статия на New York Times от 4 ноември, провокираха негативна реакция от „устата“ на ККП, Global Times, според който „нормална правителствена поръчка внезапно се превръща в привилегия за китайския елит под перото на неосведомен американски кореспондент“.

Китайската широка публика обаче явно е на друго мнение и най-популярният китайски сайт за микроблогове, Sina Weibo, е залят от саркастични и понякога язвителни съобщения.

 „Всеки в ККП трябва да си инсталира пречиствател на човешката съвест. Ако можеха да пречистят по една кана черна вода от душата си, всичките проблеми на Китай щяха да бъдат разрешени“, пише блогър.

Друг коментира: „По-добре е гражданите да не знаят, за да не бъдат психически омърсени. Това е като с безопасността на храните, която се пази в тайна от хората.“

От Yuanda не са потвърдили инсталирането на въздухопречиствателите в офиси и домове на партийни лидери, но по думите на говорителя на компанията „клиентите ни действително включват много правителствени агенции“.

Несъответствия в докладите за качеството на въздуха

В последно време въздухът в Пекин е силно замърсен от кафяв смог. Уредите за измерване качеството на въздуха в американското посолство в Пекин постоянно показват опасни нива на замърсяване. Много известни китайски личности публикуват тези измервания в блоговете си на сайта Weibo и тези стойности са много по-високи от публикуваните от Пекинското бюро за опазване на околната среда, според репортаж на Beijing Morning News от 1 ноември.

В отговор на въпросите за тези несъответствия в измерванията зам.-директорът на Пекинското бюро за опазване на околната среда, Ше Шаоджонг (She Shaozhong), заяви, че бюрото не се интересува какво правят посолствата на другите държави.

Според изтекли на сайта Wikileaks документи публикуваните от американското посолство измервания са смятани за вмешателство във вътрешните работи на Китай. Служител от партийното Бюро на външните работи вече е настоял САЩ да престанат с публикуването на данните.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!