Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Kan Zhong Guo/Shen Si/Zhengjian

TAO и добродетел

Лао Дзъ (фото: Kan Zhong Guo)

Думата "нравственост" (съставена от двата китайски йероглифа "Тао" и "Добродетел"), преминава през пет хиляди години на китайска история. Всички същества на този свят "са били създадени от Тао, отгледани от добродетел, оформени от материя, формирани от условията."Без Тао или добродетел, всичко е суета. Когато има зачитане на Тао и ценене на добродетелта, всичко процъфтява. Нравствеността е изключително важна...

Какво е Тао? Тао е пътят, законът, тайната за всички неща, произходът на всички неща. "Тао създава едно, едно създава две, две създават три, три дават началото на всичко. Всички неща носят Ин и Ян. Динамичният баланс е създал хармонията". [2 ] Тао е съществувал преди създаването на Небето и Земята, обединил е Ин и Ян, и е законът на природата, който трае вечно.

Какво е добродетел? Добродетелта е материално поле, което донася стабилност и е фундамент за съществуването на всички неща. "Поддържането на изобилие от добродетел е сравнимо със състоянието на бебе. Отровни насекоми не го жилят, свирепи зверове не го нападат, хищни птици не го атакуват". [3] "Натрупа ли добродетел, човек може да преодолее всичко. "[4] Добродетелта е първоизточникът за ставане на император или министър, на богаташ или благородник.

Свързване на Тао и Добродетел в едно означава зачитане на Тао, ценене и натрупване на добродетел. Зачитане на Тао означава подчиняване на законите, които ръководят развитието на всичката материя. Подчиняване на тези закони със сигурност ще насочи развитието на всички неща в добра посока и ще подпомогне техния прогрес. Така, когато се натрупа могъща добродетел, тя се възнаграждава. И обратно, правенето на неща в разрез с Тао ще огорчи човек и той ще трябва да заплати за лошите дела, които е извършил.

Нравствеността не е нещо неосезаемо. Достигането на Тао може да направи човек разумен и да му даде да придобие способности. Изучаването на законите на природата може да направи човек учен или експерт; разбиране на законите на обществото може да направи човек император или министър, но постигането и култивирането на първичния Тао може да върне човек към неговата първоначална, истинската същност. Стига да цени нравствеността, човек може постоянно да акумулира добродетел и да постигне внушителен респект. Това е солидна основа за разбиране на хората и нещата, и формира високо уважаван човек.

Както има правила за човешкото поведение, така има принцип за изграждането на материята. Лаодзъ казва, "Човек следва Земята, Земята следва Небето, Небето следва Дао и Дао следва това, което е естествено. " [5] Следователно, когато правят нещо, хората трябва да мислят за най-доброто време, място и хора за него.Хората трябва да мислят за дадено правило, наречено стандарт за нравственост. Нравствеността работи като стандарт за поведение, за да се балансират междуличностните и обществените човешки взаимоотношения. Нравствеността е в основата на човешкото същество и е вътрешната сила, която поддържа нормалното функциониране на едно общество. Хора без нравственост са напълно лишени от съвест и прекрачват всякакви граници. Общество без нравственост е обречено на хаос, корупция, израждане и в крайна сметка унищожение.

Нравствеността е най-важното нещо в живота на човека. Отговаряйки на това правило, човек ще постигне Тао и ще бъде подкрепян, така превръщайки се в благословен от Небето човек. Следвайки нравстения принцип човек ще постигне двойно по-големи резултати с наполовина положени усилия. Ако човек живее в противовес на това правило и понижава своята нравственост, ще се превърне в празна черупка. Тогава той не се различава от зверовете, които живеят за нищо.

[1] Тао Те Чинг, глава 51, от Laozi. Лао Дзъ (също известен като Лао Тзу, Ли Ър или Ли Дан), е китайски философ, живял през 6 век пр. Хр. Той е известен като автор на "Tao Te Чинг", основоположната книга на Таоизма.

[2] Тао Те Чинг, глава 42, от Laozi.

[3] Тао Те Чинг, глава 55, от Laozi.

[4] Тао Те Чинг, глава 59, от Laozi.

[5] Тао Те Чинг, глава 25, от Laozi.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!