Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Силно охладената вода може да се превръща в нов вид течност

Учените са открили, че при около -48 ° по Целзий водата може да премине от течност в течност. (Стефани Лам / Epoch Times)

Към списъка на уникални и необичайни характеристики на водата, като съществуването й в твърдо, течно и газообразно състояние, може да се добави и ново свойство.

За да обяснят аномалните свойства на водата, които до днес са повече от 80, двама американски химици изказват хипотезата, че водата преминава през преход "течност-течност", с което тя се променя от един вид течност в друг.

Учените са използвали компютърно моделиране, за да изследват този процес, тъй като предполагаемата трансформация се случва толкова бързо, че съвременното научно оборудване не може да засече промяна.

Както се очаквало, те забелязали, че топлопроводимостта на водата намалява с охлаждането й. Въпреки това, под около -48 ° по Целзий проводимостта изведнъж се повишава, което означава, че в този момент се случват структурни промени.

Те стигнали до заключението, че в този момент местната структура на течността става много подредена, наподобявайки по-скоро тази на лед.

Резултатите бяха публикувани онлайн в журнала по Physical Chemistry B на ACS.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!