Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ЕВ

Китай ЗН: Медии на ККП предричат краха на китайския режим

Неотдавнашна статия, публикувана в една от държавно-контролираните медии на Китайската комунистическа партия (ККП), коментира факта, че коренната причина за многобройните конфликти между големи групи в Китай е недоверието на обществото към местните власти. Статията предупреждава, че нарастващото недоверие би могло да застраши способността на ККП да управлява. Според някои анализатори ККП е доловила собствената си гибел; чрез статията тя казва на членовете си, че крахът на режима е неизбежен...

На 3 октомври "устата" на ККП, People's Daily, публикува статия, анализираща причините зад наскорошните широкомащабни конфликти между групи в Китай. Материалът приписва повечето конфликти на липсата на доверие на обществото в местните правителствени организации и служители. Статията предупреждава, че "липсата на доверие на хората към чиновниците ще подрони силно авторитета и властта на местните правителства, което, ако се засили, би могло да застраши самата сърцевина на управлението на ККП".

През последните години конфликтите между групи в Китай все повече нарастват. Сун Уенгуанг, бивш професор от Шандонгския университет, посочва, че всяка година в Китай възникват близо 100 000 групови конфликта, и отбелязва, че тази цифра се увеличава.

Сун Уенгуанг: "Този фактор на недоверие се върти основно около много политики на ККП, които или нарушават, или отнемат гражданските права на гражданите. Още повече, че ККП не предлага разрешение на тези граждани, които са били третирани несправедливо. Така много хора се обръщат към други начини за себеизразяване, като протести или демонстрации."

Репортаж на Reuters набляга на темата с твърдението, че статията на People's Daily се е отразила на безпокойството на ККП за бъдещето й.

Политическият коментатор У Фан заяви, че този фактор на недоверието е в резултат от тиранията на ККП. Партията обаче се опитва да се освободи от извършеното от нея.

У Фан: "Истината е, че ККП е унищожила всякакво подобие на нормални или традиционни социална култура и нравственост. Стилът й на управление води до повсеместна корупция, продажба на големи територии китайска земя на чужди държави, унищожаване на околната среда, преследване на духовни групи като Фалун Гонг и християни, и потискането на етническите малцинства в Шинджянг, Вътрешна Монголия и Тибет. Ето какво е направила ККП и откъде произлизат конфликтите на Китай."

Китайският дисидент Чин Йонгмин коментира, че конфликтите между обществеността и местните власти са в резултат на гангстерския автократичен стил на управление на режима.

Чин Йонгмин: "ККП винаги говори за "собствени характеристики". Именно тези характеристики поддържат конфликтите между местните жители и чиновниците. Причината за тези конфликти е на първо място гангстерския управленски стил на режима и практиката му да ограбва и окупира гражданска собственост чрез проучвания, шантаж или плячкосване."

Сун Уенгуанр посочи и че не само обществото е загубило доверие в ККП, но и всички нива на чиновници, от местните до централното правителство, също са демонстрирали липса на увереност в ККП и напускат Китай в безпрецедентно количество.

Сун Уенгуанг: "Ако поговорите с който и да е обикновен човек в Китай, ще откриете, че повечето от тях смятат правителството за неблагонадеждно. Тази тенденция се разпространи дори до местното и централното правителство. На много чиновници им липсва и увереност в бъдещето на партията. Някои от тях избират да преместят семействата си зад граница, докато други правят всичко възможно да натрупат пари, в подготовка на бъдещо бягство в чужбина."

По думите на Сун Уенгуанг широкоразпространеното незачитане на социалната справедливост, наред с обществената загуба на доверие в режима, е алармирало някои чиновици. Те знаят, че вече самото оцеляване на ККП е под въпрос.

NTD репортери Zhou Yulin, Li Yun и Guo Jing

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!