Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Джени Янг (Epoch Times)

15те най-притеснителни неща за китайците

Статия, разпространявана широко в интернет пространството на Китай, изброеява 15 неща, които китайският народ намира за най-притеснителни...


Местният държавнен дълг и проблемите, свързани с жилищния пазар, са изброени на най-видно място. Голям брой елементи, свързани със социалната несправедливост, са също изброени, включително отчуждаване на земеделски земи, бедността, минни аварии, масови протести, и смъртното наказание.

Авторите на статията се въздържат директно да посочат с пръст комунистическия режим като причина за тези проблеми, което може да обясни защо не е изтрита веднага от интернет цензорите.

Също така статията не споменава и много други тревожни неща за Китай, считани за чувствителни, като потискане на свободата на словото и религиозните убеждения, незаконно задържане на адвокати и активисти за човешки права, превъзпитание чрез труд, принудителни аборти, кражба на интелектуална собственост, токсична храна, изключително силно замърсяване на въздуха, водата и почвата, и т.н..

Статията започва с думите: "Навлязохме в ера, в която всеки ход на 'Средното царство' помага или пречи на световния пазар. Ако Китай не рухне, той ще стане най-голямата икономика в света. Но ако Китай колабира, какво ще се случи тогава?"

Статията също така заявява, че най-важното развитие през последните 20 години вероятно е било това на Китай, че влиянието на Китай е превишило това на САЩ в много области, и че Китай скоро ще бъде най-голямата икономика в света.

"Разбира се, предположението е, че Китай няма да се срине", се казва в нея.
След което тя изброява това, което нарича, "15-те най-шокиращи и ужасяващи факти за Средното царство."

1. Дълг на местното държавно управление

От 2008 г. насам, дългът на местната власт в Китай се е увеличил от 235 милиона щ.д. до 1.6 трилиона щ.д.

2. Балона на недвижимите имоти

Смятате, че САЩ е в капана на имотния балон? Погледнете тогава Хонг Конг. От 2003 г. насам, цените на жилищата в Хонконг са се утроили.

3. Доходите в сравнение с разходите за жилища

Ако жител на Пекин използва целия си годишен доход за покупка на жилище, според средната оценка, той може само да си купите около 2 квадратни метра.

4. Принудително отчуждаване на земя

През последните 17 години китайският комунистически режим насилствено иззема земята на приблизително 140 милиона фермери. Тази оценка се основава на статистически данни за придобиване на земеделска земя от 1994 до 2006 г., цитирана от "Ню Йорк Таймс". Насилственото изземане на земя продължава и сега.

Процесът на разработване на печеливши пазари на недвижими имоти чрез продажби на земя също така е поставило много градове под завишен натиск [да експроприира земя]. Според статистически данни от Националното бюро за икономически изследвания в САЩ, разчитането на много градове на приходите от продажби на земя е безпрецедентно. Поради изземането на земя само през изминалата година земеделска земя в Китай е намалила с 8,33 милиона хектара, което е 83 000 км² (България е 110 510 км²).

5. Минни инциденти

През последните пет години 16 810 китайски миньори са загинали в минни инциденти.

6. Потреблението на природни ресурси

Китай консумира 53% от бетона в света, и експлоатира 48% от желязодобивните и 47% от въгледобивните мини. Той изразходва и други продукти в големи количества.

7. Градско строителство

До 2025 г. небостъргачите, построени в Китай, ще са еквивалентни на 10 Ню Йорка. Общо новото строителство ще бъде 5 милиона сгради с общо вътрешно пространство от 40 милиарда квадратни метра, включително 50 000 небостъргачи.

8. Необитаеми имоти

Китай има приблизително 64 милиона празни жилища. Някои градове дори се наричат ​​призрачни градове, защото никой не живее там.

9. Дълг по кредитни карти

През следващите пет години дългът по кредитните карти на Китай ще се увеличи с 600%. Само през 2011 г. потребителските дългове по кредитни карти нараснаха от 63 милиарда на 93 милиарда 63 щ.д.

10. Бедност

Над 500 милиона китайци живеят с по-малко от $ 2 на ден.

11. Масови протести

Всеки ден в Китай средно стават по 493 групови кампании за права. Според британския Daily Telegraph китайски учени са изчислили, че само през миналата година броят на протестите и стачките в Китай достига 180 000. Тъй като Китай е изправен пред инфлация на продоволствените цени, корупция и увеличен натиск от други области, социалната нестабилност също се увеличава.

12. Опустиняването

Огромната пустиня Гоби в Китай е приблизително с размерите на Перу. Поради изчерпването на водните ресурси, обезлесяването и прекомерната паша, площта на пустинята се увеличава с 3625 км² годишно.

13. Пушене

Китайският народ пуши по 55 000 цигари в секунда.

14. Фондова борса

Ако купите китайски акции, вие всъщност давате пари на китайския комунистически режим. Седем от десет акции са собственост на режима, а именно: Petro-China, Commercial Bank of China, China Petro-Chemical, Bank of China, China Shenhua Energy Company Limited, China Life Insurance Company, and Bank of Communication.

15. Смъртното наказание

Броят на хората, получаващи смъртно наказание и екзекутирани в Китай, е три пъти повече от броя на същите във всички останали страни в света, взети заедно.

Според статистика на Амнести интернешънъл най-малко 1718 души са били екзекутирани в Китай през 2008 г. - три пъти повече от тези във всички останали страни по света. Някои анализатори дори смятат, че броят на екдекутираните годишно в Китай е всъщност близо 6000 души.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!