Следвайте "Буднаера" в Телеграм

John An & Gary Pansey (Epoch Times)

Половината богати китайци искат да емигрират

Голям брой заможни китайци се опитват да емигрират или да получат международен паспорт, сочат неотдавнашни проучвания. За тези новобогаташи растяща грижа е сигурността на тяхното богатство...

Според доклад върху частното банкиране за 2011 г., издаден на 29 октомври като съвместни усилия на различни банкови и финансови институции, 14% от богатите на Китай са вече емигрирали или са в процес на емигриране, докато други 50% гледат на тази перспектива благосклонно.

Една трета от китайците с над 10 млн. юана в ценни книжа (1,57 млн. щ. д.) вече са собственици на имоти зад граница, които съставляват 19% от инвестициите им.

Докладът посочва и че близо 30% от тези богаташи, които все още не притежават ценни книжа в чужбина, ще инвестират зад граница в рамките на следващите 3 години.

Основателят на „Хурунската листа на богатите“, Рупърт Хоогеверф (Rupert Hoogewerf),  уверява, че богатите китайци смятат притежанието на чуждестранен паспорт за осигуровка. В крайна сметка, нещата могат да се объркат в голяма страна като Китай; в случай на политическо сътресение или реформа, богаташите лесно могат да потърсят убежище зад граница с чуждестранните си паспорти – гаранция за тяхната сигурност.

Главният редактор на хонконгското сп. „Trend”, Джанг Уейгуо (Zhang Weiguo), коментира, че според публично достъпните данни над 90% от управниците и министрите на режима са уредили емиграцията на своите семейства и деца, като това не включва корумпираните чиновници, които са били отстранени от длъжност и са направили същото.

Според проучването върху частното богатство на Китай за 2011 г., проведено от Китайската търговска банка и Bain & Company, публикувано през април тази година, близо 60% от заможните индивиди или са постигнали задграничните си инвестиционни цели, или са с планове да го направят.

Трите основни причини за засилващия се емиграционен поток са образованието на децата (58%), защита на богатството (43%) и подготовка за бъдещото пенсиониране (32%).

Други причини включват: бизнес развитие и разширение, удобство при пътувания, ниски данъци и възможност за раждане на повече деца (невъзможно при политиката на китайския режим за едно дете).

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!