Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Любопитни факти за: Тиквения фенер (jack-o-lantern)

Преди много, много години в едно малко ирландско селце живеел човек на име Джак. Той бил мошеник, пияница и хитрец, известен с това, че можел да надхитри и самия дявол. Тази мълва подразнила дявола и той решил да провери дали наистина е така...

Една вечер, както обикновено Джак се прибирал от кръчмата пиян, но докато залитал по пътя изведнъж се спънал в нещо. На лунната светлина той с ужас разбрал, че е човешко тяло със зловеща гримаса на лицето – това бил самият дявол. От страх, че дяволът е дошъл да вземе душата му, Джак бързо изтрезнял.

Преди още дяволът да успее да каже нещо, Джак му предложил сделка – да му даде душата си, за едно последно напиване в местната кръчма. Дяволът с радост се съгласил, дори предложил да плати сметката.

В кръчмата пияницата Джак погълна огромно количество алкохол като за последно. Накрая дошло време да се плаща. Дяволът започнал да се чуди от къде да вземе пари. Тогава хитрецът му предложил да се превърне в златна монета и с нея да платят на кръчмаря, след което отново да се върне в обичайната си форма. Но веднага щом дяволът станал на монета Джак го пъхнал в джоба си, където имал малко разпятие. Дяволът веднага загубил силите си и не можел да се трансформира обратно. Той започнал да моли Джак да го пусне. Хитрецът се съгласил, но при едно условие – дяволът да не отнема душата му 10 години. Унизен и надхитрен той се съгласил.

Десетте години се изтърколили бързо в пиянство и веселие. Един ден дяволът се появил, твърдо решен този път да отнесе душата на Джак в ада. Привидно примирен, хитрецът и този път имал последно желание – ябълка от близкото дърво. Тъй като не можел да се качи сам, той помолил дявола да го направи. Но веднага щом се покатерил на дървото, Джак забил в основата му няколко разпятия и наивният дявол отново бил в капан. Този път  Джак поискал от него никога да не отнема душата му. Дяволът нямал друг избор освен да се съгласи.

Земните години на Джак бързо се изнизали, настъпил и смъртният му час. Той се отправил към вратите на Рая, но тъй като бил алкохолик, мошеник и пълен грешник, Свети Петър не го пуснал вътре. Отчаян той се затътрил към ада, но тъй като дяволът вече имал сключена сделка с него, не можел да го вземе при себе си също. Въпреки всичко той се смилил над Джак и му дал един горещ въглен, който грешникът сложил в една издълбана ряпа.

Така хитрецът Джак бил наказан да се скита цяла вечност в нищото между доброто и злото, като имал само един фенер от ряпа, който му осветявал пътя.

В миналото фенерите за празника Хелоуин (Halloween) се правили от репи, но в последствие хората открили, че тиквата е много по лесна за обработка и така се появил тиквеният фенер. Целта му е да плаши духовете, които излизат в нощта на Вси Светии (Хелоуин).

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!