Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Иля ИВАНОВ (Epoch Times)

Китайски фермер намери спестяванията си изгнили под леглото

Възрастен китайски фермер наскоро изровил спестяванията си, които скрил преди 13 години. Но с огромно съжаление открил, че 80-те хил. юана (16,8 хил. лв.), които спестявал дълги години, били изгнили почти напълно...

В Китай няма централизирана система за пенсионно осигуряване, което принуждава много хора, особено селяните, сами да заделят пари за старините си.

Заровени под легло 80 хил. юана, изгнили за 13 години.
Заровени под легло 80 хил. юана, изгнили за 13 години. Октомври 2011 год. Снимка: news.dahe.cn
Заровени под легло 80 хил. юана, изгнили за 13 години.
Заровени под легло 80 хил. юана, изгнили за 13 години. Октомври 2011 год. Снимка: news.dahe.cn
10 хил. юана слепени в едно парче
10 хил. юана слепени в едно парче. Октомври 2011 год. Снимка: news.dahe.cn

Според изданието „Дахе”, жител от област Юанян, провинция Хенан, с фамилия Ма, преди 13 години заровил под леглото си 80 хил. юана, които спестявал дълги години работейки на различни строителни обекти.

Според китайските стандарти това са страшно много пари, особено за селянин. Въпреки, че спестяванията били увити в найлон и затворени в метална кутия, банкнотите са се слепили и почти напълно изгнили.

Селянинът занесъл пострадалите си спестяванията в банка, но сътрудниците на две банки не посмели дори да докоснат парите, страхувайки се да не се разпаднат. Те му отвърнали, че за момента не могат да му помогнат с нищо, но обещали да се консултират със специалисти и да го информират по-късно.

Разтроен Ма се обърнал към редакцията на местен вестник, за да сподели мъката си и да разбере къде може да обмени поне част от парите си.

 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!