Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Иля ИВАНОВ (Epoch Times)

Събиране на целебните гъби кордицепс в планините на Тибет

Учениците от Юйшу – Тибетска автономна област на провинция Цинхай в Централен Китай, от май до юни излизат в „кордицепска ваканция”. В този период от време ходят заедно с родителите си в планината, за да събират полурастението-полунасекомо кордицепс
(
Cordyceps sinensis)...

По това време на годината много тибетци се изкачват в планината на височина повече от пет хиляди метра, където разпъват палатки и по цял ден събират тази рядка лечебна гъба, която расте само по тези места.

Село Лунбао, провинция Цинхай. От май до юни селото пустее, всичките му жители ходят в планината, за да събират кордицепс. Снимка: kanzhongguo.com

Понякога хората с часове обикалят в разредената атмосфера на планинската местност и не намират нито една гъба или за цял ден може да намерят само един или два кордицепса.

Времето в Юйшу често се променя, в един момент може да е слънчево, а в следващия да завали град или дори сняг. Хората трябва бързо да слязат до палатките си, за да избегнат бурята, а след това отново започват трудното изкачване.

Събирането на кордицепс е един от основните източници на доход за много тибетци. Те наричат тази гъба „мекото злато”. След разрушителното земетресение в Юйшу през април миналата година, отнело живота на хиляди души, цената на кордицепс значително се увеличава. Килограм от целебната гъба от събирачите в момента струва повече от 10 хил. юана (2,1 хил. лв.).

На китайски гъбата кордицепс е наричана „насекомо-трева”. Това име не е случайно. Голяма част от живота си този удивителен организъм прекарва като насекомо, а останалата като растение. На външен вид гъбата прилича на изсъхнала гъсеница със стърчаща от нея пръчица, подобна на опашка.

Процесът на раждане и развитие на кордицепса преминава по следния начин: спора от гъбата прониква в ларва на пеперуда и зимува заедно с нея, а когато ларвата се превърне в гъсеница, спората пораства в нея, убивайки насекомото, като го използва за храна докато расте.

Кордицепс е богата на хранителни вещества и биологично активни компоненти, няма токсично действие и нежелани реакции. Използва се както за лекуване на заболявания в китайската медицина, така й като хранителна добавка за повишаване на тонуса.

21-годишната Жи Ян, 14-годишната Ла Мао и малката им сестричка, събират кордицепс в планината. Снимка: kanzhongguo.com
Тибетци събират кордицепс. Снимка: kanzhongguo.com
Тибетци събират кордицепс. Снимка: kanzhongguo.com
Започва да вали сняг и събирачите на кордицепс трябва да се спуснат по-ниско в планината, за да изчакат бурята да премине. Снимка: kanzhongguo.com
Кордицепсът обикновено се продава на бройка. В зависимост от размера на гъбата, цената може да варира от 10 до 50 юана (2,10 – 10,50 лв.). Снимка: kanzhongguo.com
Кордицепс – "насекомото-растение". Снимка: China Photos/Getty Images

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!