Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Иля ИВАНОВ (Epoch Times)

Китай: Още един тибетски монах се самозапали в знак на протест

Тибетските монаси продължават да използват крайна форма за протест срещу политическия режим на комунистическата партия. Още един монах се самозапали, ставайки десетият за последните три месеца...

Инцидентът стана на 25 октомври в Гардзе - Тибетски автономен окръг на провинция Сичуан.

Според съобщение на френското радио RFI, монахът се казва Дава Церинг и е на 38 години. По време на религиозна церемония той се полял с бензин, викайки: „Позволете на уважавания Далай Лама да се върне в Тибет”, „В Тибет няма човешки права”, след което се самозапалил.

Пламъците били потушени от присъстващите на церемонията монаси и миряни. Пострадалият монах бил отведен в местната болница.

Радио Voice of Tibet Foundation обаче съобщава, позовавайки се на свои източници, че скоро след това монахът бил преместен от болницата в манастира Гардзе.

В настоящия момент манастирът е отцепен от полиция и военни, които искат предаването на монаха. Все още няма информация за здравословното състояние на пострадалия, както и за това кой и защо го е прибрал от болницата, се казва в съобщението.

По данни на организацията „Свободен Тибет” това е десетият случай на самозапалване на монах в провинция Сичуан за последните три месеца. Пет от монасите са починали от получените изгаряния.

Пу Лайдун, представител на „Свободен Тибет”, каза, че очевидно у тибетците вече не е останала друга форма на протест срещу политиката на Пекин.

На 18 октомври Американският държавен департамент изрази безпокойство от акциите на самозапалване и призова властите на Китай да уважават религиозните убеждения и културни традиции на гражданите на Тибет.

Официално Пекин отрича всички обвинения за дискриминация на тибетците.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!