Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Fangfei, Kan Zhong Guo

Как древните са прекарвали крехкия порцелан по море?

Тайната се състои в това, че древните китайски търговци първо са запълвали абаносови кутии с листа чай и в него са заравяли крехкия китайски порцелан...

След това са поставяли абаносовите кутии в голяма дървена кутия, прикована към пода на кабината и заобиколена от второ качество чай. Тъй като абаносовите кутии са твърди и чаените листа са опаковани плътно вътре и извън тях, дори да се натъкнат на морски бури търговците са били спокойни когато са прекосявали океана.

(фото:Kan Zhong Guo)

Дори още по-интересно е, че когато корабите пристигали на брега, бизнесмените отсявали чая и го продавали, като освен чая те продавали и малките абаносови кутии като кутии за бижута. По-големите кутии били продавани на европейците като масички за кафе или шкафове, като накрая продавали и китайския порцелан. Понякога печалбата от абаносовите кутии и чая била дори по-висока от тази на китайския порцелан.

В днешно време се знае, че високите технологии могат да използват формуван дунапрен, самозалепващи се ленти и да разработват противоударни кутии. Очевидно е, че икономическата изгода е по-малка, а ефектът върху околната среда - по-лош. Така че независимо колко развити са науката и технологиите, прагматичният ум си остава незаменим.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!