Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Времето, прекарано навън, е свързано с късогледството

Всеки допълнителен час, прекаран навън, намалява риска от късогледство с 2%...

Според анализ на осем проведени изследвания на учени от Университета в Кеймбридж всеки допълнителен час, прекаран навън, намалява риска от късогледство с 2%. Учените твърдят, че излагането на естествена светлина и времето, прекарано в наблюдаване на отдалечени предмети, може би са ключови фактори, предаде ВВС.

Изследователите представиха откритията си на годишната среща на Американската академия по офтамология във Флорида. Заключението на екипа от Кеймбридж, базирано на изследването на повече от 10 хил. деца и подрастващи, е, че късогледите деца прекарват средно по 3.7 часа на седмица по-малко от тези с нормално зрение или далекогледство.

Учените обаче не могат да определят точните причини за тази зависимост. Те очаквали децата, които прекарват повече време навън да прекарват по-малко време в четене, учене и играене на компютърни игри. Но две от осемте изследвания, които се фокусирали точно в тази взаимовръзка, не я потвърдили.

Д-р Шъруин съветва към този въпроса да се подхожда като се съобразят и положителните и отрицателните страни. „Всяко увеличаване на времето, прекарано навън, трябва да бъде преценено според излагането на ултравиолетовото лъчение и повишеният риск от рак на кожата и други видове рак. От друга страна, повишената физическа активност на открито може да предотврати диабет и затлъстяване, недостиг на витамин Д и остеопороза“.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!