Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Чен Цин, Kan Zhong Guo

Високо летящи мечти


Китай е родината на хвърчилата, известни също като "хартиени птици".  Хвърчилата са правени в Китай в продължение на повече от 2000 години.Знае се, че майсторът Лу Бан "нарязал бамбук във формата на сврака и го пуснал да лети". Това се счита за предшественик на хвърчилата... 


Веднъж в кабинета си Ли Йе, живял по време на периода на "Петте династии", за игра завързал връв за едно хвърчило.  Той също така поставил бамбукова флейта в главата на хвърчилото.  Когато то летяло с вятъра, флейтата правила същите звуци като дженг, древен музикален инструмент, и затова било наречено "летящия дженг".

Chinese Kite 3
Chinese Kite (фото: Flickr)

По време на династията Сун се появил "магически огнен гарван".  Това било хвърчило, пълно с барут и прелитащо над лагера на враговете, така че да постигне определени военни цели. 

Не е чудно, че известният британски учен Джоузеф Ниидхам включва хвърчилата като едно от най-големите научни изобретения на китайската нация.

През 1749 г. британски учени поставят термометър на всяко от шест хвърчила.Това е бил първият път, когато е била измерена температура на атмосферата на голяма надморска височина. 

През 1877 г. руски военноморски офицер Мазайскейски за първи път се връзва към голямо хвърчило, теглено от тройка, и летял с хвърчило в продължение на 10 минути. 

През 1893 г. Националната метеорологична служба на САЩ конструира 17 високо летящи обсерватории и ги пуска да летят в различни посоки. Така те успешно измерват метериологичната обстановка в съответните области. 

През 1901 г., когато Маркони изпраща съобщение по телеграф, антената на телеграфа била пречупена от вятъра. Тогава изведнъж му хрумва, че може да я замени с помощта на хвърчило, което да издигне жицата на антената. В крайна сметка безжична телеграма е била изпратена успешно през Атлантика.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!