Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Любопитни факти за: Индийското орехче

Индийското орехче е познато у нас като екзотична подправка със специфичен аромат и вкус. Славата му на подправка идва още от античността....

В малки количества той е неразделна част от италианската, карибската, индийската, френската и гръцката кухня. Но малко хора знаят, че индийското орехче е изключително отровно, особено ако се инжектира във вените на човек.

Nutmeg
Nutmeg by katerha (фото: Flickr)

При дози над 10г. тази екзотична подправка се превръща в силен халюциноген, прекалената му употреба може да причини дори смърт. В древността индийското орехче се е използвало за предизвикване на аборт.

Маслото от индийско орехче се използва в традиционната медицина за болести свързани с нервната и храносмилателната система. Още от древни времена от него се приготвят различни сиропи за кашлица. Приложено външно, маслото от орехчето може да облекчи ревматични болки, дори да намали и силен зъбобол. Заради съдържанието на миристицин, който стимулира производството на серотонин (хормона на щастието), индийско орехче оказва благотворно влияние върху нервната система на човек. Малко настъргано индийско орехче в чая, може да подобри настроението и да ви успокои.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!